Încă o lecţie ungurească: jumătate de milion de euro de la UE cu un proiect imposibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jimbolia este singura localitate din Timiş în care primarul maghiar Kaba Gabor a fost ales din primul tur, chiar dacă populaţia maghiară este minoritară. Primarul nu a înşelat aşteptările aleşilor, iar oraşul a atras până acum peste 15 milioane de euro de la UE. Chiar şi atunci când unul din proiecte a fost respins, autorităţile s-au zbătut şi au obţinut banii europeni.

Primăria din Jimbolia a atras până acum peste 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană pe diferite programe. Potrivit primarului Kaba Gabor, unul din secrete a fost atragerea banilor în trepte, mai întâi au fost întocmite proiecte mici pentru seminarii şi întruniri de informare, iar când s-a prins gustul banilor europeni şi s-a cumulat o anumită experienţă s-au făcut proiecte mari.  „Am crezut că această sursă de bani este o felie importantă care poate să ajute bugetul local. Interesul echipei de la primărie s-a îndreptat către toate feliuţele de finanţare. La început proiectele au fost cele transfrontaliere cu Serbia, tabere şi diferite întâlniri, mai târziu am trecut la lucruri palpabile. Spre exemplu am cumpărat o maşină de stins incendiile de 250.000 de euro. Într-un proiect Phare am modernizat staţia de tratare a apei, un proiect foarte important în urma căruia avem una din cele mai moderne staţii din ţară”, explică primarul Kaba Gabor.

Investiţii făcute cu cap

Programul Operaţional Regional 2007-2013 nu a însemnat pentru Primăria Jimbolia altceva decât un borcan cu miere din care se poate înfrupta. Astfel, specialiştii au întocmit proiectele şi primăria este aproape de a atrage şapte milioane de euro pentru 12 kilometri de străzi orăşeneşti, 14 kilometri de piste de biciclete şi peste 100 de camere de supraveghere a traficului. Spitalul din Jimbolia şi căminul pentru persoane cu dizabilităţi vor atrage aproape două milioane de la Uniunea Europeană, iar tot din bani europeni va fi făcută o seră de legume. Produsele de aici vor fi folosite pentru a fi hrăniţi bolnavii de la spital. Un alt proiect european important este împădurirea a 22 de hectare de pădure la marginea oraşului.

Povestea de succes a unui proiect imposibil


Căminul pentru persoane vârstnice din Jimbolia găzduieşte aproape 100 de bătrâni, iar tratamentul de care beneficiază îi face pe aceştia să aibă o bătrâneţe cum nici nu au visat. Până nu demult, condiţiile de la azil nu erau cele mai bune, dar primăria a atras 400.000 de euro de la UE, prin care o parte a clădirii a fost modernizată, bucătăria s-a renovat şi s-a cumpărat aparatură profesională, atât pentru gătit cât şi pentru spălat. „S-a modernizat bucătăria, punctul de alimentare, spălătoria, o parte din clădire dar s-au îmbunătăţit şi condiţiile de stingere şi prevenire a incendiilor”, a spus directorul centrului, Maria Patrolea. În spatele acestui succes stă însă o adevărată istorie.



CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO


În primă fază, proiectul pentru azilul de la Jimbolia a fost respins. Una din cerinţe era ca primăria să prezinte o hotărâre de Consiliu Local pin care s-a înfiinţat căminul pentru vârstnici. Cum azilul funcţiona însă din 1925, cerinţa era imposibil de respectat, astfel că proiectul a fost respins. „Nu am renunţat şi după cinci drumuri la minister şi alte drumuri la Timişoara, cerinţa a fost scoasă şi am obţinut finanţarea. Am fost primii care am obţinut bani prin POR pentru servicii sociale”, a spus şeful Serviciului Integrare Europeană de la Primăria Jimbolia, Marian Rotaru.

Televiziune locală şi aqualand pe 70 de hectare


Un alt proiect european iniţiat de primărie este o colaborare cu televiziunea din Mako, parteneriat prin care se va înfiinţa un studio local şi la Jimbolia. Chiar dacă peste 50 la sută din proiectele depuse de Primăria Jimbolia au fost câştigate, sunt şi câteva care au fost respinse. „Unul dintre ele este modernizarea centrului oraşului, iar altul, de aproape nouă milioane de euro se referă la înfiinţarea unui centru welness. Până la urmă este mai bine că acesta din urmă a fost respins pentru că ajungea cofinanţarea foarte mare şi nu o puteam asigura”, a mai spus primarul Kaba Gabor. Ideea construcţiei unui centru welness la Jimbolia nu a fost abandonată. „Avem discuţii cu un investitor privat care  vrea să construiască un aqualand pe cinci hectare în jurul cărora se află peste 100 de hectare de teren cu 60 de hectare de bălţi care aparţin consiliului local”, a mai spus Kaba Gabor.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite