VIAŢĂ CA ÎN GERMANIA În timp ce mulți așteaptă mila statului, o mână de oameni demonstrează că se poate trăi ca în Occident prin voință

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociație de locatari din Timișoara și-a modernizat blocul la standarde europene fără a aștepta mila autorităților. Chiar dacă blocul, situat vizavi de ștrandul Termal, este vechi, asociația l-a pus la punct, iar noile dotări au crescut prețul apartamentelor. Anul trecut un apartament cu două camere s-a vândut cu 87 de mii de euro. 

VEZI AICI GALERIE FOTO
Primul pas pe care asociația de pe strada Corneliu Coposu numărul 18 l-a făcut spre civilizație a fost aleagerea un comitet de conducere. „Nicio decizie nu se ia fără comitetul, care este format din membri ai ambelor scări. Având un comitet bine structurat și oameni care vor să pună la punct un anumit confort, fiecare vine cu câte o idee, se supune aprobării și se prezintă asociației”, a explicat președintele asociației, Petru Moga. Cu echipa formată, asociația de locatari s-a apucat de treabă și a realizat lucruri pe care pot fi invidioși și locatarii unor blocuri noi. Fără niciun sprijin de la autorități s-au cumpărat două lifturi de 32 de mii de euro, s-au schimbat coloanele de apă și canal pe ambele scări și s-au schimbat rețelele de gaz. „Garantăm pentru ele 100 de ani”, a mai spus Petru Moga. „Asociația a introdus gazul pe casa scării până la apartament. Omul dacă vrea să își facă centrală trebuie numai să se conecteze”, a spus Ioan Ieran, unul dintre locatari. 

Facilități pentru tineri

Dacă în unele blocuri din Timișoara ședințele de asociație se țin pe casa scării, blocul de pe Corneliu Coposu are o sală specială de ședințe, dotată cu internet, televizor și frigider. Sala este amenajată în uscătoria blocului. „Am dorit să mărim gradul de confort și pe de altă parte să simtă fiecare că aparține unei comunități cu interese comune. Ne-am orientat spre cei tineri, cărora le-am cumprat o masă de ping-pong ce poate fi folosită gratuit”, a explicat secretarul comitetului de asociație, Mihaela Visky. O altă realizare importantă a asociației este angajarea unui îngrijitor permanent, care a fost dotat cu toate uneltele, de la mașină de tuns gardul viu, până la aspirator de frunze.



Ajutor inedit pentru pensionari

image

Majoritatea locatarilor din blocul de față este dată de pensionari. Comitetul de conducere s-a gândit și la bătrânii cu venituri mici și a găsit o soluție inedită. „Am încheiat un contract între asociație și un magazin alimentar din zonă. Pensionarii primesc bonuri valorice cu care pot cumpăra alimente de o anumită sumă, iar banii îi achită la pensie. Prin contract asociația garantează pentru fiecare bătrân”, a mai spus Mihaela Visky. 

Chirii pentru antene și colectă mână de la mână

Pe lângă toate utilitățile aduse la standarde occidentale, asociația de locatari și-a permis să scoată și un calendar al blocului. „Ne-am făcut un obicei din a face un calendar, cu pozele din împrejurimile blocului, care să fie ca o felicitare pentru membrii asociației. A fost un simbol al nostru, al asociației de a felicita și celelate asociații din zonă. Am vrut ca locatarii să simtă că sunt reprezentați”, a mai spus președintele asociației.



Potrivit șefului comisiei de cenzori, banii nu sunt foarte mulți, dar sunt folosiți bine. „Avem bani din două surse. Una este din închirierea spațiului de deasupra blocului pentru antene de telefonie mobilă (1.000 de euro lunar), iar altele dintr-un fond în care locatarii contribuie lunar (1.300 de lei pentru tot blocul). Din cauza antenelor am avut discuții, dar le-am rezolvat amiabil. Anual vine o firmă care măsoară nivelul radiațiilor. Din fișa de măsurători rezultă că radiațiile sunt de 50 de ori mai mici decât norma admisă”, a spus șeful comisiei de cenzori, Marcel Gașpar. 

image

Transparență totală

Conducerea asociației dă socoteală pentru fiecare leu cheltuit, cu o transparență totală. Marcel Gașpar susține că toate evidențele se țin informatizat, iar oricine dorește poate solicita și primește un DVD cu veniturile care s-au obținut și cheltuielile care s-au realizat. „Intenționăm să facem și un site al asociației”, a mai spus Gașpar. Blocul este dotat deja cu camere de supraveghere care surprind orice mișcare.


image

Planuri de viitor: fațada și noi surse de venit

Ca și planuri de viitor pe termen scurt, asociația de locatari de pe Corneliu Coposu intenționează să monteze senzori care să oprească alimentarea cu gaz în cazul unor scurgeri. De asemenea, un proiect important este izolarea termică și refacerea fațadei. Pentru a aduna bani, cele două scări vor folosi o singură uscătorie, iar una va fi amenajată și închiriată ca apartament. Primăria este solicitată cu un singur sprijin. „Ne-am dori foarte mult o fântână forată aici. Nu avem niciuna în apropiere. Totuși, dacă primăria nu are bani, măcar să ne dea autorizație și o construim noi”, a mai spus președintele asociației.

Realizările asociaţiei de proprietari:
-    schimbarea reţelelor de apă şi canalizare în tot blocul
-    introducerea gazului până la uşa fiecărui apartament
-    schimbarea lifturilor vechi
-    camere de supraveghere video
-    spaţii speciale pentru biciclete
-    masă de ping-pong modernă pentru tineri
-    scrumiere pe casa scării
-    angajarea unui îngrijitor permanent
-    achiziţionarea uneltelor pentru curăţenie: maşină de tuns gardul viu, aspirator de frunze
-    bonuri valorice pentru pensionarii care vor să cumpere mâncare pe datorie
-    DVD cu toate cheltuielile din bloc
-    calendarul asociaţiei
-    sală de şedinţe dotată cu internet şi televizor
Planuri de viitor:
-    amenajarea uneia din uscătorii şi închirierea ei pentru a obţine fonduri
-    montarea senzorilor de gaz care să oprească furnizarea în cazul unor scurgeri
-    izolarea termică a blocului
-    forarea unei fântâni în imediata apropiere a blocului
-    montarea unor filtre pentru ca apa rece să poată fi potabilă


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite