Timişoara: În ce cred tinerii din mileniul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: În ce cred tinerii din mileniul trei
Timişoara: În ce cred tinerii din mileniul trei

Pe lista valorilor tinerilor se numără şi religia, învăţătura şi petrecerea timpul liber.

Rugaţi să facă o listă cu cei pe care nu-i doresc drept prieteni, liceenii timişoreni i-au nominalizat pe infractori, pe extremişti, alcoolici, homosexuali sau prostituate. De asemenea, timişorenii de până în 18 ani sunt împotriva consumatorilor de droguri. În schimb, dacă vine vorba de romi, persoane instabile nervos sau fumători, tinerii timişoreni sunt de acord să fie prieteni cu astfel de oameni. Liceenii sunt la fel de deschişi dacă vine vorba de purtători ai virusului HIV. Toate aceste preferinţe au fost evidenţiate de un studiu realizat recent de către Catedra de Sociologie-Antropologie a Universităţii de Vest din Timişoara. La studiu au luat parte 1.600 de liceeni din tot judeţul Timiş.


Deşi majoritatea s-au declarat ortodocşi şi ataşaţi de religie, tinerii timişoreni au recunoscut că merg la biserică doar de Crăciun şi de Paşte.  250 dintre liceenii chestionaţi au fost de acord cu mersul fără bilet pe mijloacele de transport în comun. De asemenea, cei mai mulţi liceeni au considerat că este întotdeauna justificat să păstrezi banii pe care i-ai găsit din întâmplare pe stradă, şi nu să îi predai oamenilor legii.


Împotriva înşelării partenerului


Liceenii din Timişoara au mai răspuns pozitiv şi când au fost întrebaţi dacă minciuna este justificată atunci când este în interesul celui care minte. În schimb, aceiaşi tineri au fost total împotriva relaţiilor extraconjugale.
Reprezentanţii Catedrei de Sociologie-Antropologie spun că nu este prima dată când realizează astfel de studii care să includă populaţia din judeţ. „Vrem să demonstrăm că sociologia nu este o ştiinţă abstractă, ci una care poate fi de mare ajutor”, a explicat lector universitar doctor Melinda Dincă.

Nu le plac sinucigaşii


Majoritatea tinerilor au fost complet împotriva homosexualităţii, prostituţiei, a avortului sau a divorţului. Ei nu sunt de acord nici cu ripostarea în faţa forţelor de ordine, cu eutanasia sau cu sinuciderea. Cei mai mulţi liceeni sunt indecişi în legătură cu ce vor face după încheierea liceului. Cei care vor să meargă la facultate se gândesc să urmeze cursurile Universităţii de Vest.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite