Timişoara: Bombă socială amorsată în Banat de restructurarea primei multinaţionale IT din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Bombă socială amorsată în Banat de restructurarea primei multinaţionale IT din România
Timişoara: Bombă socială amorsată în Banat de restructurarea primei multinaţionale IT din România

Sute de specialişti IT&C ai companiei multinaţionale Alcatel-Lucent, care încasează salarii consistente, tremură pentru viitorul lor, după ce compania a anunţat externalizarea unei mari părţi a activităţii din România.

Alcatel-Lucent România are sediul la Timişoara, este prima companie multinaţională care a investit în Banat, în 1991 şi prima din sectorul ei care a făcut investiţii masive în România.

Risc iminent pentru economia locală

Activitatea a mers atât de bine la Timişoara încât, în numai câţiva ani, managementul din Alcatel România a preluat coordonarea operaţiunilor multinaţionalei franceze în toată Europa de Sud-Est. Compania este un punct de reper important în economia locală a capitalei Banatului. Salariile consistente, specifice domeniului IT & C au transformat cei peste 1.600 de angajaţi în clienţi serioşi pentru o întreagă economie locală, de la magazinele cu marfă de calitate sau restaurante, până la dezvoltatorii imobiliari de la care s-au cumpărat locuinţe. În acelaşi timp s-au dezvoltat afaceri locale care se bazează pe colaborarea cu Alcatel România. Toate acestea pot fi aruncate în aer dacă reorganizarea celor peste 500 de posturi va avea un deznodământ nefericit.

Preluaţi momentan de indieni

Decizia de renunţare la angajaţii români face parte din programul grupului franco-american Alcatel-Lucent, prin care 4.500 de locuri de muncă din Europa vor fi externalizate sau eliminate.  „Faţă de sfârşitul anului trecut, în 2009-2010, în Europa, un loc de muncă din şase va dispărea”, a declarat secretarul Comitetului European pentru Informaţie şi Dialog al Alcatel-Lucent, Philippe Saint-Aubin, citat de AFP. În România vor fi externalizate 458 de lucuri de muncă, iar în Germania 184. 
 


Compania a crescut continuu în 18 ani


Alcatel-Lucent este prezentă în România încă din 1991, când a fost înfiinţată o filială la Timişoara, sub conducerea lui Dan Bedros.  De atunci, compania a avut clienţi precum Orange, Romtelecom, Zapp, CFR sau Transelectrica. În iunie 2009, Dan Bedros, preşedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est, şi-a anunţat retragerea din multinaţionala pe care a adus-o la Timişoara şi în care lucrează aproape 1.600 de angajaţi.  După retragerea lui Bedros, angajaţii Alcatel-Lucent Timişoara au aflat că restructurările din companie îi vizează şi pe salariaţii români ai multinaţionalei.

image

Află mâine toate detaliile restructurărilor de la Alcatel-Lucent România şi în ce companii au şanse să fie transferaţi angajaţii, în

image


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite