Timişoara: INTERVIU / Liviu Neguţ: „Vrem să ţinem şomajul sub 4%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: INTERVIU / Liviu Neguţ: „Vrem să ţinem şomajul  sub 4%”
Timişoara: INTERVIU / Liviu Neguţ: „Vrem să ţinem şomajul sub 4%”

Directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş se luptă cu problema concedierilor. Liviu Neguţ face demersuri, alături de angajaţii AJOFM Timiş, pentru a plasa pe piaţa muncii bănăţeni rămaşi fără joburi.

PROFIL
Născut - 02.12.1956.
Studii - Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest.
Familie - Jumătate din familia sa se află la Arad


Cum este şomajul din Timiş comparativ cu alte regiuni similare din străinătate?
În cadrul AJOFM Timiş, cercetăm situaţia din alte ţări, iar judeţul nostru stă încă bine din punct de vedere al şomajului. Deşi a crescut simţitor, rata şomajului din Timiş este comparabilă cu cea din regiuni austriece şi sperăm să o menţinem sub pragul de patru la sută.

Cum îşi pot găsi un loc de muncă timişorenii disponibilizaţi ?
După ce sunt daţi afară, oamenii trebuie să îşi pregătească dosarele de şomaj şi să vină cu ele la AJOFM. Ei sunt introduşi în baza noastră de date, împreună cu specializarea şi experienţa dobândită. De aici înainte, angajaţii AJOFM caută în permanenţă locuri de muncă pentru şomerii din Timiş. Periodic, primim de la companii liste cu joburile vacante. Cum apare un loc de muncă nou, colegii mei caută în baza de date oameni care se potrivesc profilului cerut de firmele angajatoare.

Cine mai face angajări pe timp de criză ?
Firmele din industria uşoară sunt cele care continuă să facă angajări. Pe listele cu angajatorii care mai au nevoie de forţă de muncă avem, săptămâna aceasta, societăţi din domeniul confecţiilor. De asemenea, se mai caută sudori, mecanici şi agenţi de pază. Firmele acestea preferă să angajeze şomeri datorită subvenţiilor primite pentru aceştia.

Cum integraţi tinerii pe piaţa muncii ?
Am lansat recent proiectul „Şanse pentru tineri”, care are ca scop pregătirea şi asistarea tinerilor la angajare. Proiectul este finanţat prin fonduri europene, iar prin intermediul lui, peste două sute de tineri şomeri vor fi introduşi în baza noastră  de date, iar alţii vor lua parte la cursuri de specializare. O sută de tineri şomeri vor fi astfel asistaţi în vederea angajării, iar mai mult de jumătate dintre ei vor fi şi angajaţi în mai puţin de jumătate de an.

Care sunt planurile AJOFM Timiş pentru perioada următoare ?
Este foarte greu să fac previziuni în această perioadă, în care fluctuaţia de pe piaţa muncii atinge cote foarte mari. Jocul pieţei şi criza economică mă împiedică să fac estimări pe termen lung. Concret, în continuare ne dorim să pregătim 750 de şomeri prin intermediul cursurilor pe care le organizăm. Printre cursanţii noştri se numără şi oameni privaţi de libertate.

Cum pot ajunge timişorenii la lucru în străinătate?
Prin intermediul AJOFM Timiş, facilităm şi accesul la locuri de muncă din alte ţări europene. Cei aflaţi în evidenţa noastră pot opta pentru joburi de medici sau ingineri, dar şi de sudori sau agricultori. Singura problemă este că aceste joburi vin la nivel naţional şi sunt epuizate în câteva minute, pentru că cererea este foarte mare. Avem locuri de muncă în Germania, Spania sau Portugalia, dar e foarte posibil ca oferta de azi să nu mai fie disponibilă mâine, fiind luată cu asalt de angajaţii AJOFM din întreaga ţară. O firmă din străinătate lansează acum oferta sa de joburi, iar prin câteva click-uri şomerii români sunt plasaţi pe locurile de muncă disponibile. Rămâne apoi ca angajatorul să selecteze oamenii cei mai mai potriviţi profilului căutat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite