INEDIT Prăvălie și atelier de ceasornicărie de la începutul secolului XX GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziție de ceasuri la Muzeul de Arte
Expoziție de ceasuri la Muzeul de Arte

Muzeul de Arte din Timișoara a deschis timp de o lună o inedită expoziție de orologii, care au aparținut cândva renumitului ceasornicar lugojean Petru Kindlein.

Expoziția de la Muzeul de Artă este cea de a treia pe care o face Emil Kindlein, nepotul ceasornicarului și bijutierului Petre Kindlein, după cele de la Sighișoara și Lugoj. Timp de o lună, cei care vor vizita Muzeul de Arte, vor avea ocazia să facă o călătorie în timp, văzând, pe lângă sutele de ceasuri de buzunar, de mână, de perete și deșteptătoare, și un inedit atelier din care nu lipsesc mobilierul, bancul de lucru, unelte specifice unui atelier de orologerie și giuvaergie. Nu lipsesc nici firmele, reclamele de epocă, dar și documente și tipărituri care prezintă istoria familiei și a meșteșugului.



GALERIE FOTO

Ne-am întors în timp. Mă cuprinde un soi de nostalgie, dar aceea a unor oameni care au făcut o lume, au știut să ia în stăpânire, să domesticească o meserie. Omul știa să facă ceaurile să cânte. Acel tic-tac a creeat o imensă simfonie”, a declarat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arte.

Muzicianul Emil Kindlein a reușit să strângă o colecție impresionantă de material istoric de la bunicul său. Spune că a descoperit și încă mai găsește surprize, printre vechile cufere și lăzi moștenite de la Petru Kindlein, care a lucrat ca ceasornicar și bijutier la Lugoj, de la începutul secolului XX. Petru Kindlein a încetat din viață în 1992, la 81 de ani.

“Nu am moștenit doar o colecție impresionantă de ceasuri. Am încărcat două camioane cu vechituri, pe care le-am adus la Timișoara. După ce am participat la o expoziție superbă de ceasuri în Elveția, mi-am dat seama că și eu am cufere acele lucruri. Pot să spun că am găsit foarte mult rahat de șoareci. Printre ele mai apărea din când în când un ceas. Cu cât căutam mai mult, cu atât îl descopeream mai mult pe bunicul meu. Nu m-a interesat niciodată care este cel mai valoros ceas”, a declarat Emil Kindlein.

După vernisajul expoziției, Emil Kindlein și Daniel Silvian Petre, cei doi care formează trupa Acoustica, au susținut un concert cu “muzică de colecție”. Au cântat reinterpretări acustice ale unor piese de la Nirvana, The Doors, Johnny Cash, Janis Joplin, Led Zeppelin, blues de la 1930, piese culese Anton Pann sau compoziţii proprii pe versuri de Ion Minulescu şi Daniel Silvian Petre.



Expoziție de ceasuri la Muzeul de Arte din Timișoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite