Hoţii care au furat seiful cu 100.000 de euro din casa bijutierului au acţionat ca în filme. Victima a fost urmărită pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jaful care a avut loc la începutul acestui an la vila timişoreanului Dan Giurgiu, patronul unei bijuterii din Timişoara, a fost planificat în amănunt. Arestarea suspecţilor arată că hoţii au urmărit fiecare mişcare a victimelor şi când „jaful” era în fază de proiect, inculpaţii şi-au ţepuit inclusiv partenerii. Pentru ca jaful să fie perfect, hoţii au distrus maşina Mazda cu care au cărat seiful furat.

Potrivit unui document judiciar, totul a început în primele zile ale lunii ianuarie a acestui an, când tinerii Felician Augustin, Florin Cristişor, Sergiu Iacobescu şi Valentin Dumitru Varga, zis „Drogu”, se aflau la un bar de pe strada Polonă, de unde l-au văzut pe Dan Giurgiu. Ştiind că acesta este patronul bijuteriei Noblesse, l-au urmărit pe bărbat până la locuinţa sa de pe strada Sofocle. După câteva zile, indivizii au mers la bijuteria de pe strada Căpitan Damşescu, iar aici Florin Cristişor a cumpărat o brăţară. Seara, după ce au închis magazinul, soţii Giurgiu s-au dus la o şcoală din Calea Şagului să-l ia pe băiat acasă. Hoţii erau pe urmele bijutierului, urmărindu-i fiecare mişcare.

Hoţul cu nume de sfânt

Câteva zile mai târziu, cei patru tineri s-au dus să testeze zona, când bijutierul şi soţia sa nu erau acasă. „Inculpatul Felician Augustin s-a uitat peste gard să vadă dacă locuinţa este prevăzută cu sistem de supraveghere, alarmă şi câini”, arată documentul de la dosar. După ce a văzut că are cale liberă (foto jos), hoţul cu nume de sfânt a discutat cu „Drogu” şi au decis să-i scoată din schemă pe Iacobescu şi Cristişor şi i-au racolat pe fraţii Bârlea Ovidiu-Mircea (20 de ani) şi Bârlea Bogdan Alexandru. La 25 ianuarie Augustin Felician (34 de ani), zis „Memo”, Iosif Varga, Valentin Dumitru Varga, zis „Drogu” şi fraţii Bârlea s-au întâlnit şi au decis ca în ziua următoare să dea atacul.



Urmăriţi pas cu pas

În dimineaţa zilei de 26 ianuarie, hoţii s-au trezit dis de dimineaţă, iar la ora 06.30 s-au întâlnit în zona Dâmboviţa, unde Augustin Felician şi fraţii Varga au venit cu o Mazda 323 F, iar fraţii Bârlea cu un Passat împrumutat. După această întâlnire, Bârlea Bogdan Alexandru s-a dus în zona bijuteriei pentru a vedea când apar la serviciu soţii Girugiu. La 7.50 aceştia au ajuns la bijuterie, dar Amalia Giurgiu a plecat să-l ducă pe băiat la grădiniţă, Bârlea a urmărit-o pas cu pas, iar după ce a văzut că femeia s-a întors la bijuterie, în jurul orei 9.00  le-a dat undă verde pentru atac celor care se aflau deja în zona vilei lui Giurgiu.

„Memo” a coordonat, „Broasca mică” a acţionat

Augustin Felician, zis „Memo”, cel care pusese la punct tot jaful şi verificase în urmă cu câteva zile zona, nu a intrat în casă. Gardul vilei l-au sărit doar fraţii Varga şi Bârlea Ovidiu-Mircea, zis „Broasca mică” (foto). Iosif şi Dumitru Valentin Varga au rămas la uşă, iar Bârlea a intrat în casă, unde a dat peste băiatul de 11 ani al familie Giurgiu, D. Giurgiu. Micuţul a fost închis în baie, iar „Broasca mică” a intrat în casă unde a dat peste seiful cu 50.000 de euro şi bijuterii în valoare de 50.000 de euro. Tupeul fără margini al hoţilor nu s-a oprit aici. Augustin a intrat cu autoturismul „Mazda” în curtea vilei, unde au încărcat seiful şi au plecat acasă la fraţii Bârlea pe strada Romaniţei. „Fraţii Varga au rămas să închidă uşile imobilului, fiind ulterior preluaţi de Bârlea Alexandru (n.r. cel care fusese să-i supravegheze pe soţii Giurgiu)” , mai arată documentul citat.

Mazda care a cărat seiful, vândută la fier vechi

În timp ce cărau seiful, hoţii au spart luneta maşinii Mazda 323 F şi au hotărât să o distrugă. Unul din fraţii Varga, Iosif, a luat maşina şi a abandonat-o pe un câmp din Beregsău Mare. Fratele acestuia, Dumitru Valentin a dat maşina unui alt bărbat, în contul unei datorii mai vechi. Acesta din urmă a vândut maşina ca fier vechi firmei SC Celuloză şi Hârtie SRL. După ce au rezolvat problema cu maşina şi au aruncat seiful în Bega (foto jos), Valentin Varga şi Augustin Felician au plecat în Spania, unde au vândut bijuteriile.



Martorii din dosarul jafului


Procurorii DIICOT i-au reţinut pe cei cinci suspecţi de comiterea jafului, dar în final doar trei au fost prezentaţi judecătorului cu propunerea de arestare preventivă: Augustin Felician şi fraţii Bârlea. Judecătorii au reţinut că fraţii Varga au participat activ la jaf, intrând în casă, unul dintre ei a mers chiar în Spania pentru a vinde bijuteriile. De asemenea, cei doi s-au ocupat de lichidarea maşinii cu care s-a cărat seiful. Cu toate acestea, procurorii DIICOT au considerat că nu au suficiente probe împotriva lor şi aceştia au devenit martori, în timp ce „Memo” şi „Broasca mică” au fost arestaţi preventiv, iar Bârlea Alexandru, care a avut sarcina de a-i supraveghea pe hoţii Giurgiu în timpul atacului, a primit o sentinţă care îl obligă să nu părăsească localitatea.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite