Cel mai bun alpinist din România se pregăteşte de o expediţie periculoasă care i-ar putea aduce cupa mondială în acest sport, Pioletul de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Horia Colibăşanu va ataca în premieră naţională vârful Lotse, de unde va încerca apoi trecerea în premieră mondială spre Everest. Expediţia este cea mai importantă şi periculoasă dintre cele anunţate de alpiniştii internaţionali  până acum şi i-ar putea aduce bănăţeanului şi colegilor lui Pioletul de Aur, echivalentul unei cupe mondiale în alt sport.

După patru experienţe în Himalaya, pe vârfurile K2 (8.611 de metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri) şi Annapurna (8.091 metri), alpinistul Horia Colibăşanu se află în faţa unei noi ascensiuni pe un optmiar. Este vorba de Lotse (8.561 metri), despre care Colibăşanu susţine că este cea mai dificilă expediţie de până acum.

Este al cincelea vârf din lume. E cea mai tare expediţie din toate cele pe care le-am avut până acum. Va fi o escaladare fără oxigen. Sperăm să urcăm pe ruta nordică, mai rar folosită, în funcţie de condiţiile meteo. Până la 8.000 de metri traseul este comun cu cel de Everest”, a declarat Horia Colibăşanu.

Trecerea de pe Lotse pe Everest

Pentru a creşte complexitatea aventurii, timişoreanul va încerca trecerea de pe vârful Lotse pe Everest, lucru pe care nu l-a realizat încă nimeni. Pentru expedinţia din Himalaya, timişoreanul are nevoie de 10.000 de euro. El va ataca vârful Lotse împreună cu doi alpinişti din Spania şi unul din Bucureşti. Plecarea în expediţie este programată la sfârşitul lunii martie.

Cantonament în Austria

Alpinistul se află într-un cantonament în Alpii Austrieci, la Ischagh, unde încearcă să îşi fortifice organismul. “Fac mai multe genuri de antrenamente. Schiez, alerg prin munţi dar fac şi schi de tură la 2.000 de metri”, a mai spus Colibăşanu.

Film de pe Annapurna


Săptămâna viitoare, pe 18 ianuarie, Horia Colibăşanu va lansa la Timişoara pelicula “Ascensiunile pe vârful Annapurna”. “Este un film făcut pentru cei care iubesc muntele şi pentru cei care au scris pe site că vor să vadă imagini de la cele trei expediţii de pe Annapurna”, a încheiat alpinistul bănăţean. Vizionarea filmului va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite