Horia Colibăşanu, expediţie făra oxigen suplimentar în Himalaya, pe vârful Kangchenjunga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Colibăşanu
Horia Colibăşanu

Expediţia va începe pe 5 aprilie 2012, odată cu plecarea către Kathmandu. Alături de Horia Colibăşanu se vor afla şi alti doi alpinişti: Peter Hamor şi Adrian Vălean. Kangchenjunga onsiderat a fi cel mai periculos vârf din lume de peste 8.000 metri

Horia Colibaşanu, alpinist în timpul liber şi medic stomatolog de profesie, se pregăteşte de o nouă aventură la peste 8.000 de metri altitudine. De data aceasta, timişoreanul şi-a ales ca ţintă vârful Kangchenjunga (8.586 metri) situat în masivul Himalaya, la graniţa dintre India şi Nepal şi al treilea ca îălţime din lume.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui. Între tabăra de bază (5.500 mentri) şi vârf vor fi stabilite încă patru tabere intermediare, cea mai îanltă fiind la 7700 metri.

Cei trei alpinişti nu vor beneficia de sprijinul şerpaşilor şi nici de oxigen suplimentar; la peste 8.000 de metri altitudine concentraţia de oxigen este de circa 1/3 din cea existentă în Timisoara. Ascensiunea va fi făcută în stil alpin, în felul acesta, cucerirea vârfului având loc în stilul expediţiilor clasice, totul fiind bazat pe forţa fizică şi mentală a sportivilor implicaţi. Ruta vizata va fi ruta clasică, urcată de britanicii Joe Brown şi George Band în 1955.

Al doilea vârf ca dificultate după K2

Kangchenjunga este considerat a fi cel mai periculos vârf din lume de peste 8.000 metri şi al doilea ca dificultate dupa K2. Alpiniştii care escaladează vârful, se opresc la câţiva paşi de acesta în semn de respect pentru populaţia locală, Sikkim, care consideră Kangchenjunga “munte sfânt”
.
Horia Colibăşanu are la activ cinci vârfuri de peste 8.000 metri escaladate cu succes pâna în prezent: K2 (8.611), Manaslu (8.163), Dhaulagiri (8.167), Annapurna (8.091) şi Makalu (8.481), fiind la ora actuală alpinistul român cu cele mai multe “optmiare” escaladate făra oxigen suplimentar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite