Timişoara: Herta Müller: „După aşa-numita revoluţie, securiştii au continuat să fie plătiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoarea germană de origine română vorbeşte despre comunismul care a reuşit să supravieţuiască Revoluţiei din 1989.

CITIŢI ŞI:


Cu mai bine de doi ani înainte de câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller publica în ziarul german Frankfurter Rundschau un articol în care vorbea despre cât de prezent este comunismul în continuare în viaţa românilor. Materialul, preluat de site-ul signandsight.com, prezintă imaginea unei ţări blocate încă într-un stil de viaţă care teoretic ar trebui să aparţină trecutului.

Românii pretind că comunismul a dispărut în aer, toată ţara e afectată de amezie. Există un domeniu în care Europa, din păcate, nu a cerut nimic, şi nici România nu a făcut nimic: trecerea de dictatură“, spune revoltată autoarea germană de origine română.

Securitatea încă există

Teoria autoarei se referă la faptul că Securitatea încă există, deşi a fost desfiinţată. „Securitatea a fost responsabilă de căderea lui Ceauşescu, de condamnarea sa după un process extreme de rapid, de execuţia sa lângă un perete murdar al unei barăci militare. După aşa-numita revoluţie, serviciul secret a fost închis, dar angajaţii au continuat să fie plătiţi. O parte a securităţii a trecut din vechile în noile servicii secrete“, a continuat autoarea.

Scriitoarea mai vorbeşte despre corupţia extinsă la toate nivelurile: „În spitale totul este la fel de mizerabil cum a fost mereu. Încă se mai mituiesc asistentele şi chirurgii“. Herta Müller s-a născut în localitatea Niţchidorf, judeţul Timiş, şi a părăsit România cu doi ani înainte de Revoluţie. Autoarea a câştigat anul acesta cea mai importantă distincţie pentru literatură la nivel mondial: Premiul Nobel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite