Timişoara: Greva magistraţilor pune frână afacerilor din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Greva magistraţilor pune frână afacerilor din Banat
Timişoara: Greva magistraţilor pune frână afacerilor din Banat

Patronii marilor afaceri se pregătesc să acţioneze în instanţă judecătorii. Procesele amânate şi banii blocaţi sunt primele consecinţe ale protestelor magistraţilor cu care se confruntă investitorii.

Recuperarea datoriilor, înfiinţarea sau dizolvarea societăţilor comerciale se amână zile la rând din cauza protestelor magistraţilor, iar acţiunile oamenilor de afaceri bănăţeni rămân blocate în instanţă. Investitorii acuză pierderi de zeci de milioane de euro şi sunt pregătiţi să ceară soluţionarea problemelor juridice la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„De o săptămână discut cu avocaţii posibilitatea de a acţiona în judecată magistraţii”, a declarat omul de afaceri Georgică Cornu. „Protestul afectează tot mediul de afaceri din România. Recuperarea datoriilor este oprită, la fel toate operaţiile de la Registrul Comerţului”, a mai spus Cornu. „Săptămâna trecută am avut, într-o singură zi, 23 de acţiuni în instanţă, toate fiind amânate pentru luna octombrie”, a adăugat omul de afaceri. Potrivit acestuia, pierderea cauzată de protestul magistraţilor se ridică la zece milioane de euro.

Nemulţumiri legate de întârzierea proceselor sunt semnalate de majoritatea oamenilor de afaceri din Vest. „Blocarea justiţiei se adaugă blocajului din administraţie, astfel că devine şi mai grea comunicarea cu statul”, a declarat Emil Cristescu. Obişnuiţi cu prelungirea proceselor, oamenii de afaceri privesc cu pesimism soluţionarea problemelor în instanţă. „Avem o grămadă de procese care o să se blocheze, dar orice am face, nu se rezolvă”, a declarat  Romeo Dunca.

Procesele ţin ani la rând

Patronii de firme din Banat  sunt îngrijoraţi de faptul că magistraţii ar putea să aplice metoda amânărilor interminabile aplicată cu succes în procese şi în cazul protestelor din justiţie. Cei care nu au procese pe rol confirmă că „greva robelor” are un impact negativ asupra întregului mediu de afaceri. „În momentul actual nu avem litigii comerciale în derulare. Dacă am fi avut, protestul magistraţilor ne-ar fi îngreunat mult activitatea. La noi, orice proces durează ani de zile, iar câteva săptămâni nu au un impact real”, a declarat Ovidiu Şandor.

Soluţii alternative

Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara soluţionează litigiile în maximum cinci luni, cu condiţia ca părţile implicate să includă, în contractele comerciale, o clauză compromisorie. Taxele arbitrale sunt cu 20 la sută mai mici decât la instanţele de drept.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite