Gest de mare omenie la Timişoara: copiii cu leucemie vor avea un dram de speranţă în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Margit Şerban şi aparatul achiziţionat cu 14.200 de euro
Medicul Margit Şerban şi aparatul achiziţionat cu 14.200 de euro

La iniţiativa Fundaţiei Artmedia, care se ocupă de 20 de ani cu evenimente culturale în Timişoara, s-au strâns banii pentru achiziţionarea unui aparat de care Centrul de Transplant Medular a avut mare nevoie.

Pentru a strânge bani, Fundaţia Artmedia, sprijinită de Mitropolia Banatului, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Opera Naţional din Timişoara, a organizat spectacolul caritabil „Oscar şi Tanti Roz” (cu Oana Pelea şi Marius Manole), jucat în 23 aprilie. Din banii strânşi, circa 14.200 de euro, a fost achiziţionat un aparat de stocare a azotului necesar pentru răcirea depozitelior de celule.

Aparatul a ajuns la Clinica de Oncohematologie a Spitalul „Louis Ţurcanu”, spre bucuria medicilor care se luptă zilnic să salveze vieţile multor micuţi, unii neavând nici trei luni.

„În Timişoara se face transplant medular de zece ani. Este primul oraş din România unde s-a făcut o asemenea intervenţie. În acestă secţie costurile sunt enorme”, a spus medicul Mihai Gafencu, reprezentantul Organizaţiei Salvaţi Copiii.



În grija unui medic de mare valoare

Cea care a coordonat ani de zile Centrul de Transplant Medular este Margit Şerban. A condus echipa care a realizat primul transplant medular la copil din România, în 2002. Specialistul a realizat primul transplant medular la un copil, primul transplant cu celule stem din sângele ombilical al fratelui donator şi primul transplant cu celule stem cu donator neînrudit. Ei i se datorează excepţionalele rezultate ale clinicii din Timişoara, cunoscută şi pe plan internaţional.

Mulţumin celor care au făcut posibilă această cauză bună. Au reuşit ceva ce nu s-a sperat. Acest aparat performant este indispensabil în transplantul medular. Este un aparat necesar pentru păstrarea celulelor de transplant. Celule Stem, aşa cum se mai numesc, care au fost recoltate au durată de viaţă scurtă, de la câteva ore, zile şi maxim o lună.

Aparat celule Stem

Aceste celule sunt păstrate la minus 180 de grade Celsius, pe ani de zile. Ne va conferi linişte că putem să funcţionăm la Timişoara, pentru că banii pe care îi primim de la Bucureşti pentru dotări sunt foarte puţini”, a declarat Margit Şerban (FOTO).



Centrul de Transplant din Timişoara a fost sprjinită mai mult din fonduri venite din donaţii de peste hotare, la fel şi aparatele care există au venit de la parteneri din Occident.

„Avem aparate mulţumită multor inimi generoase. Centrul nostru a primit din partea Socetăţii Mondiale de Transplant cea mai onorabila distincţie pentru activitatea de transplant. Nicio altă ţară din Europa de Sud-Est nu a primit asemenea distincţie.
Avem medici care au plecat să lucreze la Londra, Duseldorf, Linden, Lyon şi Bruxelles, care trudesc fără să se uite la ceas. E trist să formezi specialişti şi să nu te poţi bucura de ei. Dar am renunţat şi eu la discursul patrotic. O viaţă au şi au dreptul să o trăiască în decenţă”, a mai declarat Margit Şerban”, a mai spus Marghit Şerban.



La Clinica din Timişoara se fac în jur de 40-50 de operaţii de transplant medular pe an. De regulă se fac atâtea operaţii, câţi bani se primesc de la buget. O operaţie de acest gen costă la noi 50.000 de euro, însă în străinătate preţurile ajung la 250.000 de euro.

„Mai avem un asemenea aparat, dar a crescut mult adresabilitatea.  Acest stocator de azot lichid va oferi o răcire constantă a containerelor cu cu celule Stem. Totul este coordonat de un sistem de calculatoare”, a spus Smaranda Argirescu, specialist al Secţiei de Transplant.




Margit Şerban
Aparat celule Stem
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite