Genocid cultural în teatrele şi în Filarmonica din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi directori ale instituţiilor culturale din Timişoara au declarat că se tem de concedierile forţate care i-ar putea afecta. Ei adaugă că teatrele pe care le conduc nu pot funcţiona cu mai puţini angajaţi.

Reprezentanţii mai multor instituţii de cultură din Timişoara s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre modul în care îi vor afecta măsurile Guvernului. La începutul acestei săptămâni, primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că este nevoit să dea afară peste 400 de angajaţi ai primăriei. „Primăria Timişoara are în subordine Teatrul Maghiar, Teatrul German şi Filarmonica Banatul. Dacă se pun în practică aceste reducerile de personal, aceste instituţii vor dispărea. Timişoara nu îşi permite să le desfiinţeze, având în vedere că Timişoara este un oraş multicultural. Dacă la Filarmonică tai tenorii, instituţia nu mai poate funcţiona. Sau pot să tai tromboniştii, dar cum va cânta orchestra?", a declarat Ciuhandu. Soluţia primarului a fost preluarea acelor instituţii de către Consiliul Judeţean Timiş.

Ameninţarea crizei

La întâlnirea reprezentanţilor instituţiilor de cultură au luat parte Ioan Coriolan Gârboni - directorul Filarmonicii „Banatul", Attila Balázs - directorul Teatrului Maghiar şi Lucian Vărşăndan - directorul Teatrului German de Stat din Timişoara. Cei trei spun că angajaţii lor nu pot fi „atinşi" de ordonanţă, deoarece teatrele şi filarmonica nu au fost înfiinţate de către autorităţile locale. „Nu vrem să păstrăm aceste instituţii culturale doar pe hârtie, ci să ne continuăm activitatea aşa cum trebuie", a declarat Lucian Vărşăndan. „Ceea ce se întâmplă la ora actuală este un genocid cultural", a spus şi Ioan Coriolan Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite