GALERIE FOTO Un fotograf polonez a donat 388 de poze realizate în timpul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la Revoluţie de la Timişoara, fotograful polonez Jan Kolodzinski a readus pozele pe care le-a realizat în acele zile fierbinţi din decembrie 1989.

GALERIE FOTO CU POZE REALIZATE DE JAN KOLIDZINSKI, LA REVOLUŢIE

Jan Kolodzinski a donat două CD-uri cu 388 de poze făcute la Bucureşti şi Timişoara, în urmă cu două decenii. O parte din poze fac parte din expoziţia “Solidaritatea cu România, decembrie 1989”, organizat de Institutului Memoriei Naţionale din Varşovia, de la sediul Asociaţiei Memorialul Revoluţiei. Kolodzinski a făcut parte dintr-un grup de cinci tineri jurnalişti şi membrii ai mişcării “Solidaritatea”, care au plecat de la Poznan, pe 29 decembrie 1989, cu ajutoare umanitare pentru români. “Când am ajuns la graniţa cu Ucraina, toţi ne spuneau că suntem nebuni. A fost înfricoşător. Vameşii români au scos însă o damigeană de ţuică, de cinci litri, să ne vină curajul”, a povestit Kolodzinski.

"Ne-am temut că ne vor împuşcă"

Pe drumul spre Bucureşti, polonezii era terifiaţi pentru că auziseră că au sosit în România trupe trimise de Kadafi, pentru a-l salva pe Ceauşescu. “Ne temeam că o să fim împuşcaţi, dar am ajuns cu bine. Soldaţii ne-au controlat aproape la fiecare pas. Am plecat la un spital pentru a lăsa ajutoarele şi medicamentele, însă directorul nu le-a primit spunând că există un centru special unde se adună tot ajutorul”, îşi aminteşte polonezul.

"Am simţit cum se schimbă istoria"

Polonezii au petrecut noaptea de Revelion la televiziune. “Am simţit cum se schimbă istoria. Era o atmosferă special, toată lumea se afla în alertă, pentru că se aştepta un atac. Dimineaţa, deşi nu mai aveam ajutoare, am plecat spre Timişoara, pentru că vroiam să vedem oraşul unde a început totul”, a declarat fotograful.

La sediul asociaţiei Memorialul Revoluţiei a fost prezent şi Janusz Kurtyka, preşedintele Institutului Memoriei Naţionale din Varşovia, şi Jaroslav Godun, directorul Institutului Polonez din Bucureşti.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite