Franţa a mai scăpat de 179 de ţigani: "A fost bine acolo, în România e urât" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii români au revenit în ţara de baştină
Cetăţenii români au revenit în ţara de baştină

O cursă specială din direcţia Lille a adus pe Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara 179 de cetăţeni români care au fost repatriaţi prin taxa umanitară de deportare

Francezii continuă să trimită cetăţenii români care locuiesc ilegal pe teritoriul ţării lor. De această dată au repatriat 179 de persoane, din care 63 copii. Ei sunt ultimii români de etnie ţigănească de care statul francez a scăpat plâtindu-le o taxă umanitară de deportare, care este de 300 de euro pentru un adult şi 100 de euro per copil. Ţiganii au revenit cu inima îndoită regretând că au părăsit o ţară în care, după spusele lor, oamenii s-au comportat frumos cu ei.



GALERIE FOTO

A fost foarte bine în Franţa. Am stat două luni de zile. Am făcut bani cu fier vechi. A fost foarte frumos. Trăiască preşedintele francez. În România e urât, dar nu avem ce face. Am venit cu bagaje multe, sunt haine pentru copii”, a spus una dintre ţigănci, la ieşirea din terminalul aeroportului.

Cu toţi au spus că au câştigat bani din muncă cinstită, în special adunat de fier vechi, dar s-au arătat nemulţumiţi de profit.  “Am stat două luni. Dar nu se face bani. Am venit acasă cu 1.500 de euro. Nu ştiu ce o să fac. Dar nu mă întorc în Franţa”, a declarat unul din romii repatriaţi.

Cetăţenii români au revenit în ţara de baştină

“Am făcut bani din fier vechi. Nu e profitabil, dar a fost bine. Am stat trei luni şi am venit cu vreo 3.000 de euro. Măcar cumpărăm ceva pentru casă. Nu mă întorc în Franţa”, a afirmat un alt tânăr.

Am plecat de bună voie din Franţa, nu m-a obligat nimeni. Nu erau condiţii. Am locuit prost, în barăci, tot timpul venea poliţia. Pe unele le-au dărâmat poliţiştii francezii. Dar vă spun că sunt oameni cum se cade, civilizaţi. Nu au fost violenţi. Eu am stat doar o lună de zile. Nici măcar nu am învăţat limba. Nu m-am gândit să mă întorc, deşi e mai greu în România”, a spus un alt cetăţean român repatriat, care avea să plece acasă la Aiud.

Ţiganii, care au venit încărcaţi cu bagaje, provin din diferite zone ale României, în special din Ardeal şi Oltenia. Ei au fost înghesuiţi în trei autobuze puse la dispoziţie de RATT şi au fost duşi în gară pentru ca fiecare să poată pleca spre locurile de baştină.

După unii au venit chiar rudele. "Am venit după nepoţi. Şi eu am fost în Franţa şi am revenit după ce mi-au dat 300 de euro. Dar să ştiţi că majoritatea se întorc acolo. Nu au ce face aici. Şi fiica mea s-a întos de două acolo", a declarat unul din ţiganii originari din zona Bihor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite