PORTRET / Francisc Datcu trăieşte pentru arta culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francisc Datcu
Francisc Datcu

Maestrul bucătar a gătit pentru toţi preşedinţii României, începând cu Ceauşescu, şi a fost de trei ori campion naţional la canotaj.

Francisc Datcu, administratorul Grădinii Bănăţene din Timişoara, a fost unul dintre cei mai tineri maeştri bucătari din ţară. El a învăţat meserie inclusiv de la bucătarul regelui Mihai şi a gătit pentru toţi preşedinţii României. „Am făcut mâncare şi pentru preşedinţii comunişti, şi pentru cei mai democraţi ai României. Şi pentru dictatorii din tot blocul comunist”, a spus bucătarul. 

Bunicul l-a trimis în bucătărie
Deşi îşi dorea să fie mecanic de lomotive diesel, Francisc Datcu a ajuns bucătar la sfatul bunicului său. „El a luptat în cele două războaie mondiale şi mi-a spus că toată lumea asta nu poate să trăiască fără mâncare. După absolvirea şcolii de bucătari de la Cluj am fost bucătar la cele mai mari restaurante din Timişoara. În timpul verii eram bucătar la mare. Am fost bucătar şef la cel mai mare restaurant de pe litoral, cu 1.200 de locuri”, îşi aminteşte Francisc Datcu, care a devenit maestu în arta culinară la 30 de ani.

„Faultat” pentru o noapte de amor
Datcu nu a prins un loc în echipa naţională a României, care a participat în 1977 la Campionatul Mondial al Bucătarilor din Praga, pentru că a avut o relaţie cu fiica unui şef din Securitate. „M-a faultat. Mi-au spus că nu corespund moral. Nu mi-au dat voie să plec la concurs. Am fost distrus. Nu am aflat decât după 1990 că nu am primit avizul pentru că mă culcasem cu fata unui şef din Securitate, tipă cu care chiar am rămas amic. Dar tatăl ei mi-a copt-o”, a spus bucătarul.

Singurătatea din SUA
Imediat după Revoluţie a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a muncit până în pragul depresiei nervoase. „America din poveşti, filme sau văzută din avion este complet diferită de realitate. Viaţa acolo costă în rate până la moarte. Nu am câştigat mult, deşi munceam. Am stat opt luni şi jumătate. Îmi era dor de soţie şi de cei trei copii. Singurătatea m-a ucis în Ajunul Crăciunului, în 1990. Atunci s-a urcat sângele unguresc la cap. Am plecat imediat acasă, în ziua de Crăciun”, a mai povestit Francisc Datcu. Întors din America, timişoreanul a deschis un restaurant, în care a muncit zi-lumină. „Dormeam 12-14 ore pe săptămână. Am slăbit de la 74, la 56 de kilograme. Făceam câte 4.000 de mărci pe zi. Aveam numai elita zilei”, a spus bucătarul.

Restaurantele, apendice pentru afacerişti
Maestrul spune că în Timişoara există doar cinci restaurante care trăiesc din mâncarea şi serviciile prestate. Restul localurilor din oraş sunt conduse de patroni care au şi alte afaceri şi folosesc restaurantele ca un instrument care să netezească drumul spre tranzacţii fructuase.
„Şi în comunism şi în capitalism, ori în alt sistem care o să vină pe lumea asta, afacerile se discută la masă. Iar cum afaceriştii vor să facă bani, îşi invită la masă partenerii de afaceri sau viitorii parteneri, funcţionari publici sau cei de care vor să se folosească”, a spus Francisc Datcu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce afacere de aur se poate face acum în Timişoara în domeniul alimentaţiei?
Aş închiria o locaţie în centru, aş pune numai pui la rotisor în toate vitrinele şi aş vinde jumătate de pui cu zece lei. Aş umple tot centrul de miros de pui şi aş face bani.

Care este secretul succesului în profesie?
Secretul succesului este să fii bine pregătit profesional, să munceşti întotdeauna cu dedicaţie şi să îţi vezi de treabă. Şi să nu furi mult.

Ce-i place
„Îmi place că am pus pe picioare un restaurant în ruină, iar tot ce câştig reinvestesc în el. Îmi place să creez şi să muncesc ca un neamţ, pentru că eu de la bucătarii nemţi am învăţat bucătăria“, a spus Datcu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că la şcoala pentru bucătari se intră prin repartiţie computerizată. Nu ajunge cine se pricepe, ci hotărăşte maşinăria. Iar cursurile de bucătar, făcute în trei luni, sunt o bătaie de joc. Ies de acolo «bucătari» care nu ştiu să cureţe o ceapă cum trebuie”, a spus Francisc Datcu.

Profil
Născut. 18 septembrie 1949.
Educaţie. Şcoala profesională de bucătari din Cluj.
Job. Administator la Grădina Bănăţeană.
Familie. Căsătorit, are patru copii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite