Fotbalistul care a renunţat la mocirla din Divizia C şi a câştigat campionatul în ţara lui Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Marchiş, fost jucător la Astral Deta, este singurul fotbalist român care a câştigat un campionat în Finlanda, cu Tampere.  Marchiş a evoluat şi la Mypa, viitoarea adversară a celor de la “Poli” Timişoara, în turul IIi preliminar al Ligii Europa.

Vasile Marchiş a jucat în ţară la echipe precum Astral Deta şi Minierul Moldova Nouă. Avea şansa să ajungă la CSM Reşiţa, echipă aflată în acea perioadă în Divizia A, dar transferul nu s-a mai realizat pentru că la 26 de ani era considerat cam bătrân. Sătul de mocirla din ligile inferioare, Marchiş a primit oferta de a pleca în Finlanda şi nu a dat cu piciorul. “Transferul s-a realizat prin intermediul profesorului Bandu, de la Moldova Nouă. Din 2000 sunt prin nămeţi. Nivelul nu era aşa de diferit atunci, dar era foarte frig”, a spus Marchiş. În primii doi ani a evoluat la echipe din divizia a doua, Nokian Pyry şi Pallo-Iirot.



Vezi galerie foto cu Vasile Marchiş în Finlanda

Campion în Finlanda


Evoluţiile bune ale stoperului au fost remarcate de marile cluburi, iar în 2002 a semnat cu FC Jazz Pori din elita finlandeză. După un sezon a ajuns la Tampere United, echipă cu care avea să câştige campionatul în Ţara celor 1000 de lacuri. “Am avut un an bun la Pori, iar Tampere era un club în devenire. Era totuşi un pas imens, de la Divizia C în România să câştig campionatul în Finlanda. Dar munca şi credinţa te pot duce pe cai mari”, a mai declarat Marchiş.

Fotbalistul a câştigat campionatul în Finlanda, la vârsta de 30 de ani, iar mai marii federaţiei din Ţara lui Moş Crăciun au pus problema naturalizării lui pentru a evolua în naţionala Finlandei. “Aproape tot ce s-a întâmplat în anul acela era frumos. Să vii de unde vii şi să ridici cupa aia mare în braţe”, a mai spus Marchiş.



Românul a reuşit un sezon European surprinzător de bun cu Tampere, ajungând până în turul trei, când au fost eliminaţi de Lazio Roma. “Am trecut de echipe din Insulele Feroe, Scoţia şi Belgia. Ne-au scos cei de la Lazio”, a spus Marchiş.

“Mypa e o echipă slăbuţă”

După trei ani la Tampere, Vasile Marchiş avea nevoie de o schimbare şi s-a transferat la Mypa, adversarul celor de la “Poli” Timişoara în turul III preliminar din Liga Europa.  “Mypa a început mai greu campionatul. Sunt afectaţi şi de criză. Ei au ajujns în Europa League cu o invitaţie de fair-play. E slăbuţă echipa. De încurcat poate să-I încurce pe timişoreni, se vor agăţa de orice şansă, dar de calificat nu se pune problema. E o echipă muncitoare, fără vedete. Au un mijlocaş, Okkonen, care le face jocul”, a dezvăluit fotbalistul.

Antrenor-jucător în liga a III-a

Vasile Marchiş joacă pentru o echipă din liga a III-a. la Pallo Iirot. Este în acelaşi timp şi antrenorul echipei de juniorii A. Spune că în campionatul Finlandei nu se câştigă foarte mulţi bani. “Sunt două categorii de salarii: ale tinerilor şi ale celor mai în vârtsă. Sumele sunt între 1.500-6.000 de euro. Când am câştigat campionatul am luat 2.000-3.000 de euro. Atunci s-au acumulat şi primele din Cupa UEFA”, şi-a amintit Marchiş.



Interesul pentru fotbal nu este foarte ridicat, iar la meciurile considerate derby vin în jur de 8.000 de spectatori. “Există derbyuri între oraşele apropiate cum ar fi Haka-Tamu, Pori-Rauma sau Honka-HJK, meci la care vin în jur de 8.000 de spectatori.  Dar nu sunt derbyuri de nivelul celor din România. Nu sunt huligani, suporterii sunt paşnici. Dacă se aprinde o torţă amenda e de 1.000 de euro pe puţin”, a povestit Vasile Marchiş.

A sponat pentru Mypa

Vasile Marchiş susţine că ţine cu “Poli”, iar de câte ori ajunge la Timişoara se duce pe stadion la meciuri. Cei de la Mypa l-au luat deja la întrebări pentru a afla amănunte despre viitorul lor adversar. “Le-am spus de suporterii de la Timişoara, de oraş. E o plăcere să mergi la meciurile de acolo. În mare le-am zis de echipă, acum cu noul antrenor nu prea ştiu cum joacă. Sincer, aş vrea să se califice ambele echipe. Dar o va face doar Poli”, a spus Marchiş.

image
image
image

Fiul lui Marchiş a jucat la CFR Timişoara

Andrei Marchiş, fiul lui Vasile, a făcut junioratul la LPS Banatul şi a jucat la CFR Timişoara. A fost şi în lotul naţional Under 18, cu care a participat la Campionatul European. “E la probe prin divizia B. A fost anul trecut în Finlanda, jumătate de senzon. A jucat cu mine. Putea să joace în liga a 2-a, dat nu îi place viaţa simplă şi liniştită de aici”, a mai povestit Marchiş.



Vasil Marchiş s-a stabilit în oraşul Rauma, alături de soţia Cati (foto) şi fiica lor care merge la şcoală, în clasa a III-a. “Încă mă chinui cu limba, e foarte grea. Dar merge. Mai am probleme că mă dor şi mâinile cât dau din ele. Nu ştiu dacă mă mai întorc. Deocamdată fata e la şcoală aici, s-a obişnuit bine”, a mai declarat Marchiş.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite