Fotbaliştilor de la „Poli” le pasă de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alb-violeţii s-au alăturat programului „1Goal”, desfăşurat la nivel mondial. Fotbaliştii timişoreni au vorbit despre educaţie cu elevii Liceului Teroetic „Iris”, şcoală dedicată ctinerilor cu deficienţe vizuale.

Programul tradus în România „Obiectivul nr. 1: educaţie pentru toţi” reuneşte sportivi, politicieni sau artişti cunoscuţi la nivel mondial, care încearcă să atragă atenţia în primul rând asupra accesului la educaţie. Antrenorul Ioan Ovidiu Sabău, „secundul” Iosif Rotariu, jucătorii Winston Parks, Dare Nibombe şi Comsin Contra au vizitat Liceul Teoretic „Iris” din Timişoara, unde au răspuns întrebărilor elevilor legate de educaţie.

Tinerii au fost curioşi de educaţia fotbaliştilor proveniţi din ţări diferite şi de părerea acestora despre sistemul de învăţământ actual. Şcolarii s-au dovedit buni cunoscători ai fotbalului, iar jucătorii şi antrenorii i-au răsplătit acordând cu răbdare zeci de autografe.

Pe lângă îngurajări de la elevi către fotbalişti, şi autografe în sens invers, tema principală a întâlnirii a fost programul „Obiectivul nr. 1: Educaţie pentru toţi”, o iniţiativă la nivel mondial care atrage atenţia asupra problemelor legate de educaţie. „Educaţia trebuie să fie prioritatea numărul unu, pentru că în sport nu ştii niciodată ce se întâmplă, nu ştii când vei fi nevoit să-ţi întrerupi activitatea. Sport poţi să faci doar până la o anumită vârstă, însă educaţia rămâne cu tine pentru totdeauna”, a spus Winston Parks, întrebat de elevi despre importanţa educaţiei pentru sportivi.

Sabău: „Lipseşte practica”

Chestionat în privinţa diferenţelor din sistemul de învăţământ faţă de perioada când era el elev, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău nu s-a ferit să critice sistemul actual, însă în comparaţie cu ţările din occident unde a evoluat ca jucător. „Suferim foarte mult în ceea ce priveşte practica. Copiilor li se bagă în cap multă teorie, însă când vine vorba să pună în practică ce au învăţat, apar dificultăţile”, a spus tehnicianul echipei alb-violete.

Una dintre problemele pe care programul „1Goal” încearcă să le remedieze este abandonul şcolar. „Nu se întâmplă doar în România, din păcate, peste tot sunt familii sărace care nu-şi pot permite să trimită toţi copii la şcoală. Familii sărace cu cinci copii, de exemplu, preferă să trimită doi copii la şcoală, iar ceilalţi trei să muncească pentur a-i întreţine. Din păcate, nu văd altă soluţie la ora actuală, înafara unor oameni de bună credinţă care să-i ajute financiar”, a spus Cosmin Contra, unul dintre jucătorii de la „Poli” cunoscut pentru actele sale caritabile.

Veteranul echipei alb-violete consideră inadmisilă reducerea extremă a orelor de sport din programa şcolară. „Eu am făcut sport în fiecare zi, chiar şi în pauze, chiar dacă eram la un liceu sportiv, nu mă săturam niciodată. Doar două ore de sport pe săptămână sunt în programă? Mi se pare foarte puţin. Prea mult se încarcă cei mici cu teme şi teorie, nu mai au timp de celelalte lucruri, să se bucure de copilărie, să se joace în aer liber”, a mai spus Contra.

Programul „1Goal” este susţinut de numeroase personalităţi cunoscute la nivel mondial, începând de la fotbalişti  celebri, ca Del Piero sau Zidane, până la actori, ca Kevin Spacey, cântărţei, ca Bono, solistul de la U2 sau politicieni, ca Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA şi Gordon Brown, prim ministrul Marii Britanii. Proiectul susţinut de FIFA va fi promovat pe tot parcursul Cupei Mondiale care se va desfăşura în această vară în Africa de Sud.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite