Fostul șef al vămilor din Caraș-Severin, judecat pentru o falsă operațiune de distrugere a unor țigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Timișoara au trimis în judecată șapte persoane într-un dosar în care doi vameși și un polițist sunt acuzați că au simulat distrugerea unor țigări pentru a nu plăti accizele către stat. 

Unul din vameșii trimiși în judecată de DNA este Gheorghe Verdeț, fost șef al Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale Caraș-Severin. Verdeț este judecat și în dosarul corupției din vămi, fiind una din „vedetele” stenogramelor din dosarele șpăgarilor din vămi. În dosarul trimis acum în judecată de DNA, Verdeț este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și fals în înscrisuri oficiale. În același dosar au mai fost trimiși în judecată Dărac Florinel Geo (fost inspector vamal asistent la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V) Caraş Severin – Compartimentul echipe mobile, în prezent inspector vamal la Biroul Vamal Naidăş), Chițibea Claudiu (gestionar la I.P.J. Caraş Severin – Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă) și Solomon Petrică, Vidinaru Cătălin, Szabo Iosif și Popescu Victor (foști angajați ai SC Parc Industries SRL Moldova Nouă). 

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, cei șapte au simulat distrugerea unor țigări pentru evitarea plății accizelor. „În cursul lunii februarie 2008, inculpatul Verdeţ Gheorghe, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş Severin, a acţionat contrar normelor legale în vigoare şi atribuţiilor sale de serviciu, în încercarea de a crea o aparenţă de legalitate activităţii de distrugere a ţigaretelor şi tutunului aflate în patrimoniul societăţii. Astfel, inculpatul Verdeţ Gheorghe, a înregistrat în fals, în registrele de corespondenţă ale D.J.A.O.V. Caraş Severin, actele justificative depuse de reprezentanţii societăţii cu privire la cantităţile şi sortimentele de produse accizabile ce ar fi trebuit distruse. A rezultat astfel antedatarea acelor documente pentru a se încadra în termenul prevăzut de normele legale în vigoare. La data de 5 februarie 2008, o comisie formată din inculpaţii Dărac Florinel Geo din partea D.J.A.O.V. Caraş Severin, Chiţibea Claudiu din partea I.P.J. Caraş Severin, precum şi Solomon Petrică, Vidinaru Cătălin, Szabo Iosif şi Popescu Victor, angajaţi ai S.C. PARC INDUSTRIES S.R.L. Moldova Nouă, au confirmat, în mod nereal, că ar fi realizat activitatea de distrugere a cantităţilor de tutun şi ţigarete din patrimoniul S.C. Parc Industries S.R.L., împrejurare în care societatea comercială nu mai era obligată să plătească accizele aferente”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA. 

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat de falsa operațiune de distrugere a țigărilor este de aproape 2,5 milioane de lei, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice Caraș-Severin s-a și constituit parte civilă. Procesul pe fond se judecă la Judecătoria Reșița. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite