Lecţie de onoare: fostul președinte ungar, care a demisionat după acuzele de plagiat, își dă din nou doctoratul la 69 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Semmelweis i-a retras titlul de doctorat lui Pal Schmitt după ce s-a demonstrat plagiatul
Universitatea Semmelweis i-a retras titlul de doctorat lui Pal Schmitt după ce s-a demonstrat plagiatul

Schmitt Pál și-a depus demisia în fața Parlamentului, după ce Universitatea Semmelwei din Budapesta i-a retras titlul de doctor, acuzându-l de plagiat. Fostul președinte nu se lasă și vrea să își refacă lucrarea.

Scandalul legat de lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a avut în această primăvară un corespondent similar în Ungaria, însă cu deznodâmânt total diferit. Ponta nu pare interesat de acuze și nici de decizia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a anunţat că lucrarea sa de doctorat este un plagiat. În schimb, Schmitt Pál, căruia i s-a retras titlul de doctor după ce s-a descoperit că a copiat din alte lucrări, și-a dat demisia de onoare. Apoi, pentru a-și demonstra buna credință, a decis să se pună din nou cu burta pe carte. Chiar dacă are 69 de ani, Schmitt Pal nu s-a dat bătut după ce a rămas fără titlul de doctor și este decis să își refacă lucrarea.

“Nu am dorit să profit de pe munca altora, nu am dorit să fur, astfel că sunt cu conștiința împăcată, chiar dacă nu mi-a picat bine retragerea titlului de doctor. Planul meu este să scriu o nouă lucrare, pentru că am ceva de demonstrate, de această dată ținând cont de rigorile și cerințele de astăzi”, a spus Schmitt Pál, în primul interviu acordat presei maghiare, după demisie.



Demisie pentru unitatea poporului

Președintele ungar, Schmitt Pál și-a depus demisia după ce a fost acuzat că a plagiat când și-a făcut lucrarea de doctorat. În fața Parlamentului de la Budapesta, Schmitt a declarat că și-a făcut datoria în slujba țării sale, iar conform Constituției, președintele are datoria să se îngrijească de unitatea poporul.

"Președintele trebuie să reprezinte unitatea națiunii ungare, iar din cauza unor probleme personale, din păcate, poporul se dezbină. Consider că datoria mea este să renunț la această funcție și să îmi depun demisia. Cer binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Ungariei și a muncii dumneavoastră", a spus Schmitt Pál în fața parlamentarilor.

Universitatea Semmelwei din Budapesta i-a retras titlul de doctor, apreciind că a plagiat în teza sa de doctorat, care se referă la istoria Jocurilor Olimpice, susținută în 1992. Schmitt Pal s-a arătat extrem de mâhnit de viața politică din Ungaria, el venind din mediul sportiv: a fost dublu campion olimpic la scrimă (1968 și 1972) și președinte al Comitetului Olimpic Maghiar. A fost ales în funcția de președinte în anul 2010.

“În viața politică, nimic nu este sfânt – sunt folosite pentru atac o boală, familia, viața din tinerețe, greșelile părinților, multe lucruri care nu au nicio legătură cu politicianul. Eu am venit nu de mult din lumea sportului și din diplomația internațională, iar în ziua de azi este dureros și trist să mă lovesc de acestă lipsă de fairplay. E greu să te obișnuiești cu asta”, a mai spus Schmitt Pál, în Parlamentul de la Budapesta.



"Am urmat regulile de redactare din 1992"

Decizia Senatului Universității Semmelwei a provocat un scandal de proporții în Ungaria, asemănător cu cel din România, în cazul acuzațiilor de plagiat care planează asupra premierului Victor Ponta. Presa maghiară și partidele de opoziție au cerut demisia lui Schmitt Pál.

Nu am apucat încă nici să mă apăr, nici un comunicat să trimit, că mulți dintre cei prezeți mi-au pus etichete, m-au făcut necinstit, mi-au cerut dimisia. Rapid s-a ajuns la concluzia că preșdeintele înșeală, fură și minte. S-au gândit ca aceste acuzații nefondate să ajungă și în străinătate”, a mai spus Schmitt.

Schimtt Pál a spus că lucrarea sa de doctorat a fost realizată ținând cont de regulile din anul 1992. A adăugat că prezentarea lucării sale a fost apreciată cu “sume cum laude”, iar atunci s-a considerat că citatele au fost folosite cu bună credință, ele fiind trecute în finalul lucrării.

Am scris teza de doctorat prezentând toate cunoştinţele pe care le aveam. A fost o treabă corectă. Am urmat regulile de redactare care erau la vremea respectivă”, a mai spus fostul președinte.


Schmitt Pal
Schmitt Pal
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite