FOTOREPORTAJ Forfotă şi mare agitaţie la fabrica de globuri a lui Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de la Gottlob, în care se fac cele mai originale globuri, aparţine unui afacerist italian
Fabrica de la Gottlob, în care se fac cele mai originale globuri, aparţine unui afacerist italian

Femeile pictează globurile, maşinile torc beteala şi asamblează brazii. În fabrica de brazi şi ornamente de la Gottlob se face, pe bandă rulantă, farmecul Crăciunului. Fabrica aparţine unui om de afaceri italian şi produce ornamente pentru pomul de iarnă dar şi alte ornamente folosite de sărbători.

Mii de globuri, păduri de brazi artificiali şi munţi de beteală sunt confecţionaţi în aceste zile în fabrica de la Gottlob. Muncitorii de la cele trei secţii ale fabricii, care nu a fost afectată de criză, pregătesc ornamentele de Crăciun pentru toate marile magazine din ţară, dar şi pentru Occident.



Brazii sunt produşi din poliester de culoare verde, înghiţit de o maşinărie imensă, din care ies crengile pomilor de Crăciun.
„Brazii sunt confecţionaţi dintr-un material care nu ia foc. Facem brazi de 50 de cm sau de 5 metri”, a spus Răzvan Publerea, directorul de vânzări al Fabricii lui Moş Crăciun.

Fabrica de globuri din Banat
Fabrica de globuri din Banat

Globuri pictate cu pulbere
Jucăriile de diferite culori sunt confecţionate tot din poliester şi sunt incasabile. Apoi sunt pictate şi îmbrăcate în pulbere aurie de femeile care pot să picteze un glob pe minut. „Cu un lipici special desenăm globurile cu diverse modele, apoi turnăm repede o pulbere aurie fină peste lipici”, a spus Ilişca Vraja, care pictează globuri de peste cinci ani. Munţii de beteală sunt confecţionaţi în aceeaşi hală în care se pictează îngeraşii şi figurinele în miniatură, care recreează scena naşterii lui Isus şi care se vând foarte bine în perioada sărbătorilor.

Fabrica de globuri din Banat

Brăduţi împodobiţi cu beteală
„Împodobesc câte un brăduţ în fiecare minut. Munca e plăcută atunci când ştii că produsele ajung la copii”, a spus Maria Mihali, muncitoarea care lucrează de nouă ani în fabrică.

image

Crăciun păzeşte maşinăriile
Toate maşinile din cele trei secţii ale fabricii Moşului sunt supravegheate chiar de Crăciun. Cristian Crăciun, de 33 de ani, este mecanicul care calibrează şi repară utilajele atunci când ele dau rateuri. „Lumea asociază uneori numele meu cu locul în care muncesc şi mai fac glume pe seama mea”, a spus Cristian Crăciun.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite