PORTRET: Pugilistul Flavius Biea: „Aş vrea să boxez la profesionişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pugilistul Flavius Biea a fost privit marea speranţă a boxului românesc. Până la 18 ani, acesta a câştigat tot ce se putea câştiga în acest sport. După un an de pauză revine în ring. Înainte să treacă la profesionişti, acesta visează la o participare la olimpiadă.

Flavius Biea şi-a petrecut copilăria în ringul de box. Încă de la opt ani a fost dus de tatăl său să practice un sport cu adevărat bărbătesc. Acest lucru s-a întâmplat la clubul Astra din Arad, locul unde s-a născut pugilistul. „Tata a făcut box, la fel şi unchiul meu, Ghiţă Biea, care mi-a devenit antrenor. La început era o joacă. Am şi acum prima diplomă pe care am primit-o, în 1997”, spune Flavius Biea.

Cel mai bun sportiv din Timiş

Sportivul s-a mutat la Timişoara când a intrat la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” şi nu a mai plecat niciodată. Viaţa de boxer nu este deloc uşoară, mai ales dacă practici acest sport de la o vârstă fragedă.

„La un moment dat am vrut să mă las de box şi să mă duc la fotbal. Vroiam şi eu să plec în străinătate, cum fac fotbaliştii. Dar nu m-a lăsat tata. Şi până la urmă bine a făcut”, a mai spus Biea. Încă de la vârsta de 16 ani, Flavius Biea a uimit lumea boxului. Nu prea avea adversari pe măsură în lume. Sportivul legitimat la Clubul Sportiv Banatul a câştigat în 2005 tot ce se putea: a devenit campion naţional de junior, campion european, la Siofoc (Ungaria) şi campion mondial la Liverpool (Anglia). Anul următor a fost din nou unul strălucit.



Şi-a păstrat titlul european în Albania, însă a pierdut în finala Campionatului Mondial desfăşurat în Turcia. La întoarcere, pe aeroportul din Timişoara, Biea a plâns că a pierdut în finală. „A fost o perioadă în care am muncit foarte mult. Eram tot timpul plecat în cantonamente şi la competiţii. Veneam o dată la două luni pe acasă. Dar nu regret. Am avut cele mai frumoase rezultate”, a mai spus Flavius Biea.

În anii 2005 şi 2006, Flavius Biea a fost numit cel mai bun sportiv al judeţului Timiş. Toată lumea se aştepta ca acesta să reprezinte Timişoara la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. Nu avea să fie. Tânărul boxer, care a terminat junioratul în acel an, a ieşit din primul tur la mondialele de senior, după care a trebuit să ia o pauză. „Începusem să am probleme cu acidul lactic. Era din cauza surplusului de oboseală. Am tras tare anii trecuţi, iar acest lucru s-a văzut. Nu aveam stagii de recuperare, masaje”, a declarat Flavius Biea.

Rezultatele testelor au fost foarte bune acum, iar boxerul se pregăteşte să intre din nou în ring. Visul său este să semneze un contract cu un club profesionist. Fostul campion Mihai Leu i-a promis că îl va duce în Germania, la Universum, însă, înainte de asta, Flavius Biea mai are un vis: să participe la o olimpiadă.


image
image

Întrebări şi răspunsuri

Cum arată un cantonament pentru boxeri?
Este foarte dificil. Noi mergeam în două cantonamente, la Cornu şi Mangalia. Aveam zilnic câte două sau trei antrenamente grele. Alergări, bătăi, forţă. La finalul zilei eram rupt. Dar trebuie să faci sacrificii dacă vrei rezultate. Altfel nu se poate.

Cum a fost revenirea după pauza de un an?
La sfârşitul anului am participat deja la Cupa Revoluţiei, de la Sala Olimpia. M-am bucurat că au venit şi părinţii mei din Spania. Nu au mai fost în ţară de patru ani. Peste câteva zile plecăm din nou în cantonament, la munte. Pe 8 martie este Cupa României şi selecţia pentru europene. Am început să îmi intru în ritm.

Ce-i place
Ca orice tânăr, Flavius Biea ar fi vrut să aibă mai mult timp pentru distracţii. Însă nu regretă sacrificiul pe altarul boxului. „În afară de box îmi place tot boxul. Asta îmi ocupă tot timpul. Dar când am timp mă duc cu plăcere să văd filme la mall”, a spus Flavius.

Ce nu-i place
Flavius Biea urăşte perioada în care trebuie să slăbească. „În box există şi o vorbă. Primul adversar e cântarul. Mereu a trebuit să slăbesc înainte de competiţii. Când aveam 64 de kg trebuia să ajung la 60 de kg”, a spus boxerul.

Profil
Născut. 1.10.1989. Arad
Studii. LPS Banatul, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (anul II)
Experienţă. Campion European (2005, 2006), Campion Mondial (2005), 5 titluri naţionale.
Familie. Necăsătorit.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite