Timişoara: Fizicienii inventează factura zero la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Fizicienii inventează factura zero la curent
Timişoara: Fizicienii inventează factura zero la curent

Panourile speciale care fac parte din proiectul Facultăţii de Fizică atrag energia solară şi o transformă în curent electric.

Iradiaţie solară globală, componente spectrale UVA şi UVB, nebulozitatea, modelarea şi simularea celulelor fotovoltaice, toate aceste cuvinte pot să nu însemne mare lucru pentru oamenii obişnuiţi. Mai mulţi oameni de ştiinţă de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest lucrează, însă, de aproape un an la o platformă de monitorizare a radiaţiei solare. Pe înţelesul tuturor, profesorii analizează temperatura, radiaţiile ultraviolete şi, mai ales, studiază cum să nu plăteşti bani la curentul electric.

Curent produs pe acoperiş

Panourile speciale plasate pe acoperişul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) captează razele soarelui şi le transformă în curent electric. Deocamdată, curentul respectiv alimentează doar două becuri de pe un coridor, dar în viitor ar putea înlocui curentul necesar pentru un întreg laborator sau chiar pentru toată universitatea.

„Transformarea energiei solare în curent electric este relevantă în cadrul crizei actuale de carburanţi. Vrem, nu vrem, rezervele tot se vor termina. Platforma noastră este unică la nivel naţional”, a explicat Marius Paulescu, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Fizică şi cordonator al platformei de monitorizare. Deşi în prezent nu există case care să funcţioneze exclusiv cu ajutorul panourilor solare, ar fi nevoie de aproximativ 20 de astfel de panouri pentru o locuinţă de mărime medie.

Platforma de pe UVT monitorizează şi nivelul radiaţiilor solare. Pe o scară de la 1 la 10, în vara care tocmai a trecut, valorile periculoaselor radiaţii ultraviolete înregistrate în Timişoara au ajuns chiar şi la 9 în miezul lunii august.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite