Timişoara: Fiscul este fentat cu contracte de un leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi proprietari încheie contracte de închiriere pe sume modice pentru a nu plăti taxe. Cea mai mică sumă înregistrată într-un contract de închiriere sfidează bunul-simţ. Un timişorean a declarat venit de 1 leu.

Numărul persoanelor fizice care obţin venituri din chirii a scăzut în acest an, faţă de 2008. Potrivit datelor de la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Timişoara anul trecut aproape 21.000 de timişoreni au obţinut venituri din chirii. În acest an, numărul contribuabililor persoane fizice care au închiriat spaţii a scăzut la 18.300.

În disperarea de a scăpa de plata taxelor şi impozitelor către stat, unii proprietari se înţeleg cu chiriaşii pentru o anumită sumă şi încheie contracte pe sume modice. „Cea mai mică sumă înregistrată este de un leu”, a spus directorul AFP Timişoara, Ioan Popovici. Acesta a mai spus că, potrivit contractelor înregistrate, cea mai mare sumă a fost primită de o persoană care a închiriat sediul unei bănci în zona centrală, contra unei sume de peste 60.000 de lei pe lună.

Raiul evazioniştilor fiscali


Legea le permite proprietarilor să declare orice chirie, fără a o limita la o sumă minimă, în baza căruia poate fi înregistrat un contract. Reprezentanţii fiscului recunosc că nu este în normal ca un contract de închiriere să fie de un leu pe lună. „Sunt nişte sume care nu sunt conforme cu realitatea şi cu preţul pieţei. Şi dacă ar fi în câmp nu ar fi un leu”, a a mai spus Popovici. Acesta a mai spus că instituţia pe care o conduce se sesisează la orice situaţie de care află.


La Finanţe nu există însă, o statistică a cazurilor în care s-au luat măsuri concrete. „Dacă ni se pare ceva suspect ne sesizăm pentru control. Nu putem spune că acel contract nu este real până nu verificăm”, a spus Ioan Popovici. Pe de altă parte, reprezentanţii fiscului spun că fiecare declară pe proprie răspundere şi nu pot lua măsuri concrete dacă şi chiriaşul acţionează în acelaşi mod ca evazionistul. „Să presupunem că ni se pare ceva suspect. Mergem în control şi este clar că acel chiriaş nu o să ne declare că plăteşte mai mult, dar ne-a declarat nouă mai puţin”, a spus directorul adjunct al AFP Timişoara, Mircea Călin. Acesta a mai spus că schimbarea legii, în sensul obligării contribuabilului de a încheia contract pe o sumă minimă, ar fi o soluţie care ar rezolva într-o oarecare măsură problema chiriilor nesimţite.

Chiriaşii pot profita de evaziune


Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că şmecheriile cu contractele de închiriere nu afectează piaţa în niciun fel, dar situaţia este jenantă. „Mi se pare penibil să faci un contract de închiriere de un leu. Este prima oară când aud aşa ceva”, a spus Puiu Bălan, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Timişoara. Singurele situaţii în care evaziunea fiscală din acest domeniu ajung la autorităţi sunt neînţelegerile dintre proprietari şi chiriaşi, când aceştia din urmă se duc şi reclamă. „Un astfel de contract poate fi folosit ca o armă de chiriaşul care se simte ameninţat”, a mai spus Puiu Bălan, fapt confirmat şi de reprezentanţii Finanţelor.

Pe de altă parte, chiriaşii pot profita de chiriile nesimţite. „Înţelegerea este cu două tăişuri pentru că dacă chiriaşul este de rea-credinţă plăteşte la început chiria şi garanţia, iar următoarele plăţi le face pe suma modică din contract fără să poată fi dat afară”, a mai spus Puiu Bălan. Cei care au de pierdut în urma contractelor minuscule, sunt tot timişorenii. „Dacă nu se plătesc impozitele pentru chirii nu se încasează bani nici la bugetul local pentru că 47 la sută din bani vin la bugetul local”, a spus şeful Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, Adrian Bodo.

Pedeapsă cu închisoarea
Potrivit Codului de Procedură Penală, evaziunea fiscală se pedepseşte cu închisoarea de la un an la trei ani sau cu amendă penală.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite