Festivalul filmelor ruseşti revine la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâna filmelor ruseşti
Săptămâna filmelor ruseşti

În perioada 15-21 octombrie, Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara găzduiește, pentru al doilea an la rând, Săptămâna Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Timişoara.

În fiecare seară, începând cu orele 18.00, publicul va putea urmări gratuit creații de excepție ale tinerei generații de regizori ruși traduse şi subtitrate de studenții Universității din București.

Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel și a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Timişoara. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studențesc de subtitrări Kino+ 2012.

Evenimentul se înscrie în cea de a doua ediție a Festivalului de film rusesc KINO+, proiect inițiat de Universitatea din București (Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, Departamentul Servicii pentru Studenți) în parteneriat cu  Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și cu Rețeaua de cultură.

După ce a trecut prin Brăila, Tulcea, Botoşani, Slatina, Constanţa, Slobozia, Galaţi, Braşov, Oradea, Buzău, Craiova, Piatra-Neamţ, Tîrgu-Mureş şi Cluj-Napoca, Caravana Kino+ poposeşte la Timişoara, urmând ca până la sfârşitul lunii noiembrie să ajungă şi la Suceava, Iaşi, Bacău şi Deva.

Proiecția filmelor Kino+ este programată să se desfășoare după cum urmează:

Luni – 15 octombrie – Lavatory Lovestory (2006) – film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit

Ultimul canton (2010) – regizor Aleksei Ucitel, Irina Gorlova

Marți – 16 octombrie - Gambitul turcesc (2005), regizor Djanik Faiziev

Miercuri – 17 octombrie – Povestea Cosmosului meu (2009), regizor Iana Poliaruş

Joi – 18 octombrie – Bunica Tosia (2003), regizor Lidia Bobrova

Vineri – 19 octombrie – Credină (2009), regizor Lidia Bobrova

Sâmbătă – 20 octombrie – Georg (2008), regizor Peeter Simm

Duminică – 21 octombrie – Efect de seră (2005), regizor Valeri Ahadov

„Festivalul național de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenței din sălile românești a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include și un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti”, spun organizatorii.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite