Festivalul de Jazz de la Gărâna comparat cu un “open air” din Franţa GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 7.0000 de spectatori au fost sâmbătă la Gărâna
Aproape 7.0000 de spectatori au fost sâmbătă la Gărâna

O ediţie fără ploaie: 13 ani au avut de aşteptat iubitorii de jazz care s-au obişnuit să urce, în fiecare vară, la Gărâna, să prindă un festival cu vreme bună.

Până la ediţia din acest an, pitorescul eveniment cultural din Munţii Banatului, nu a fost ocolit de precipitaţii şi frig. De această dată însă, organizatorii au avut parte de noroc: timpul a fost minunat, artiştii de cel mai înalt nivel, public numeros, iar pe ultima sută s-a rezolvat şi finanţarea din partea Primăriei Timişoara.



GALERIE FOTO

Sub aceste auspicii s-a desfăşurat cea de a XVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna, devenit unul din evenimentele de gen de marcă din Europa de Sud-Est.

“Sunt bucuros că am avut parte de concerte extraordinare, public pe măsură şi pentru că vremea este frumoasă. Ultima dată când nu a plouat la festival a fost când se ţinea încă în sat, la Hanul la Răscruce. Am avut unele probleme tehnice din cauza curentului, dar în rest totul s-a desfăşurat bine”, a declarat Marius Giura, directorul festivalului.

Un elicopter pentru Molvaer la Gărâna


Spectacolul a început joi, când vedeta de pe scena din Poiana Lupului a fost chitaristul american John Scotfield. Atracţiile zilei de vineri au fost grupul britanic Portico Quartet şi Brink Man Ship feat. Nils Petter Molvaer, considerat un pionier în fuziunea dintre jazz şi muzica electronică.

Festivalul de Jazz de la Gărâna

De altfel, norvegianul Petter Molvaer, încântat de atmosfera din Munţii Semenicului, a decis să mai rămână două zile, renunţând la o cursă lejeră Belgrad-Oslo. Pentru a ajunge acasă, acesta va pleca cu un elicopter, care aparţine milionarului Romeo Dunca, de la Gărâna la Timişoara. De aici, va zbura cu avionul la Bucureşti, apoi spre Frankfurt, de unde urmează să plece spre capitala Norvegiei.

7.000 de spectatori sâmbătă în Poiana Lupului

Aşa cum se întâmplă la fiecare ediţie, ziua de sâmbătă a fost cea mai interesantă. Aproape 7.000 de spectatori au asistat la concertele de pe scena din Poiana Lupului. A fost rândul unei alte legende a jazzului mondial, Dave Holland. Basistul a cântat alături de Kevin Eubanks, cunoscut din  show-ul lui Jay Leno.

O impresie plăcută a lăsat trupa talentatului acordionist român Emy Drăgoi, absolvent al Academiei Bill Evans din Paris.

Este raiul pe pământ aici la Gărâna. Drumul de la Bucureşti a fost dezastruos, dar o dată ajunşi aici este minunat. Totul este la superlativ; publicul, atmosfera. Este un festival de nivel mondial. Am participat la multe festivaluri în lume, pot să spun că seamănă cu unul de la Paris, care se desfăşuară tot în aer liber”, a spus Emy Drăgoi.

Un alt nume mare care a cântat pe scena de la Gărâna a fost pianistul norvegian Tord Gustavsen, alături de grupul său. Trioul finlandez Kuara a încheiat apoteotic seara de sâmbătă.

Ultima zi a festivalului

Primii care vor cânta astăzi pe scena din Poiana Lupui sunt Eugen Gondi, Cătălin Milea şi Bambam Rodriguez. Urmează un alt grup norvegian, condus de pianistul Bugge Wesseltoft, iar apoi publicul va avea parte de o formaţie din Portugalia, Azul. Ediţia a XVI-a a Festivalului de Jazz de la Gărâna se va încheia cu formaţia Los Cobanos Postizos, alături de chitaristul american Marc Ribot.
 


 



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite