Fanii lui "Poli" Timişoara cântă împotriva sistemului din fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi din Banat în concert
Noi din Banat în concert

„Noi din Banat” este o trupă punk-rock formată din suporteri ai Timişoarei, iar una dintre melodiile lor concentrează toate nemulţumirile fanilor în privinţa fotbalului românesc. Melodia se numeşte „Mitică” însă nu se referă, aşa cum ar putea crede ascultătorul, doar la Dumitru Dragomir.

„Noi din Banat” cântă împreună de doar un an, însă deja au scos primul album, un EP cu şase piese intitulat „Tempo Poli”. Formaţia suporterilor cântă doar despre Poli, Timişoara şi Banat, iar concertele transformă orice locaţie într-o replică fidelă a Peluzei Sud de pe stadionul „Dan Păltinişanu”.
Piesa „Mitică”, inclusă pe albumul lansat cu ocazia aniversării a 88 de ani de la înfiinţarea Politehnicii Timişoara, „loveşte” fără milă în inamicii suporterilor timişoreni: Steaua, Dinamo, UTA, „mafia din FRF” şi, aşa cum spune refrenul, peste toţi – Mitică.

„Avem o groază de cântece în peluză despre „inamicii” noştri. Dinamo, Steaua, UTA, sistemul ăsta problematic din fotbalul românesc, trecutul sovietic al echipelor roşii. Am spus să facem o piesă în care să-i băgăm pe toţi, să nu-i regăsim în toate melodiile noastre. Am făcut o singură piesă în care am adunat tot ce nu ne place şi ne-am spus punctul de vedere”, a declarat Ema Cernescu, unul dintre membrii cunoscuţi ai galeriei timişorene, care este solistul „Noi din Banat” şi autorul versurilor.


„Conceptual, melodia e împărţită în două. Prima parte aminteşte de suporterii pe care nu prea îi avem la suflet. Dinamo, Steaua, UTA şi CFR. Bine, CFR e mai nou, au căutat să se bage aiurea în seamă cu noi, nu ştiu de ce. Nu e cine ştie ce rivalitate, putem spune că pe ceferişti i-am băgat în cântec pentru că mai era nevoie de o strofă, sunt o cantitate neglijabilă. Partea a doua a piesei se referă la problemele din fotbal, la corupţie, mafie, cercuri de interese, sfere de influenţă, că tot sunt la modă aceşti termeni”, a explicat suporterul timişorean. „Ultima parte a piesei conţine o scandare din peluză, ‘o federaţie de mafioţi, la FRF este un cuib de hoţi’. Cam asta a fost mereu părerea noastră legată de Federaţie”, a mai spus acesta.

Un Mitică metaforic

Ema Cernescu a menţionat că acel Mitică din titlul piesei şi din refren nu este neapărat Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. „‘Mitică’ nu face neapărat referire la un personaj anume, e o denumire dată tuturor lucrurilor care nu ne plac în fotbalul ăsta. Vine de la personajul lui Caragiale, care iniţial era o chestie simpatică. Însă mai nou, acest personaj s-a transformat odat cu societatea. Din micul parizian oriental, a devenit marele istanbulangiu occidental”, a spus solistul de la „Noi din Banat”.


Chiar dacă piesa nu se referă neapărat la Mitică Dragomir, şeful LPF este unul dintre principalii inamici ai suporterilor din cauza legilor pre care le-a promulgat. „Sincer, nici Mitică nu prea ne place. De când cu legea aia a lui, Legea 4, care n-a făcut nimic decât să înrăiască lumea şi să adâncească prăpastia dintre suporteri şi sistem, suporteri şi forţele de ordine. Bine, forţele de ordine sunt de fapt un paratrăsnet. Ei trebuie să pună în aplicare nişte legi prost gândite, iar noi ca proştii ne răfuim cu jandarmii, când de fapt problemele sunt altundeva”, a spus Ema Cernescu.


Suporterul este de părere că violenţa din fotbal este cauzată de societatea actuală. „Nu s-a întâmplat nimic bun odată cu acea lege. N-au fost niciodată mari violenţe în fotbalul românesc, însă şi acele mici violenţe s-au înteţit după acea lege. Puştii care acum sunt pe stadioane şi fac ce fac, vor creşte cu o ură şi o repulsie faţă de un sistem care ar trebui să fie respectabil. Toată lumea ar trebui să aibă respect faţă de lege, faţă de autorităţi, faţă de cei care sunt aleşi sau puşi acolo sus. Ori noi creştem cu dispreţ faţă de aceste lucruri şi asta nu este în regulă pentru o societate”, este de părere Ema Cernescu.

Mai jos puteţi asculta piesa "Mitică" interpretată de "Noi din Banat".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite