Timisoara: „Familia Alcatel“, ameninţată de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: „Familia Alcatel“, ameninţată de criză
Timisoara: „Familia Alcatel“, ameninţată de criză

Angajaţii români şi francezi au protestat pentru că nu vor să lucreze pentru colaboratori.

Riscul de a fi mutaţi de la Alcatel-Lucent la o firmă indiană i-a determinat pe angajaţii timişoreni să protesteze.

„Not for sale!”, „Aşteptăm scuze pentru distrugerea familiei Alcatel!”, „Nu externalizării!” sunt câteva dintre mesajele care au împânzit ieri intrarea în unul dintre sediile Alcatel-Lucent din Timişoara. În loc să ia prânzul, în pauza de masă 60 de angajaţi au purtat tricouri albe şi au lipit afişe prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de primirea veştii potrivit căreia departamentul în care lucrează va fi preluat de o firmă indiană.

Potrivit angajaţilor, Alcatel vrea să externalizeze Centrul Tehnic Român, în cadrul căruia lucrează o sută de programatori la departamentul de cercetare şi mentenanţă şi încă patru sute de salariaţi, la departamentul financiar. Angajaţii care au protestat ieri împotriva externalizării departamentului în care lucrează s-au plâns că nu ştiu cine îi va prelua şi care vor fi strategiile viitorilor manageri. După protest, reprezentanţii multinaţionalei au confirmat posibilitatea externalizării activităţilor de la Timişoara. „Parteneriatele şi acordurile de co-sourcing pot să acopere activităţi pe care le avem la nivel global, inclusiv unele activităţi pe care le desfăşurăm în Timişoara”, a spus Cătălina Ocheşilă, responsabilă de comunicare în Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est. Noul director Alcatel-Lucent Europa SE,Raoul Ros, intră astăzi oficial în funcţie.

Grevă în Franţa

Protestul timişorenilor a fost sincronizat cu greva salariaţilor de la sediul din Franţa al companiei Alcatel-Lucent. „Vrem să ne exprimăm refuzul unanim faţă de numeroasele reduceri de locuri de muncă şi externalizări”, a declarat  pentru „L’Usine Nouvelle” Thierry Delouvée, reprezentant al sindicatului din Alcatel-Lucent Franţa. Potrivit site-ului zdnet.fr, următoarea reducere de activitate la nivel global a Alcatel-Lucent afectează 200 de salariaţi şi 450 de subcontractanţi francezi, respectiv 1.000 de angajaţi şi 5.000 de subcontractanţi în întreaga lume.

Probleme pe plan global

Alcatel-Lucent a raportat pierderi de 402 milioane de euro (536 milioane de dolari) sau 0,18 euro pe acţiune, în primele trei luni ale lui 2009, conform „Market Watch”.

Alcatel-Lucent a anunţat concedieri încă din 2007. Potrivit datelor furnizate de companie şi publicate pe www.wall-street.ro, încă din 2007 a fost anunţat un plan de restructurare de 12.500 de angajaţi, în toată lumea. Disponibilizările urmau să fie puse în practică inclusiv în 2009 şi erau justificate de scăderea veniturilor pe care compania le-a înregistrat în 2006.

Prima dată la Timişoara

Alcatel-Lucent este prezentă în România încă din 1991, când a fost înfiinţată o filială la Timişoara. De atunci, compania a creat o relaţie de parteneriat pe termen lung cu clienţii săi Orange, Romtelecom, Zapp, CFR, Transelectrica, dar şi pentru instituţii publice. De astăzi, Dan Bedros, cel care a adus compania Alcatel-Lucent în România, a ieşit la pensie. „Voi rămâne în continuare în domeniu. Nu este vorba de o retragere definitivă”, a spus Bedros. „Plec cu speranţa că viitoarea conducere va aprecia cea mai importantă resursă a companiei: resursa umană”, a adăugat Bedros. (Preşedintele Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est iese la pensie)

Alcatel este unul dintre cei mai mari angajatori ai tinerilor care sunt absolvenţi ai facultăţilor de la Universitatea Politehnica
Nicolae Robu, Rector Universitatea Politehnica Timişoara


Îmi propun să rămân şi de acum înainte în acelaşi domeniu de activitate, ori într-o altă companie, ori o voi lua de la capăt
Dan Bedros, fost preşedinte Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est


1.600
de angajaţi are la Timişoara compania de telecomunicaţii Alcatel-Lucent


Încă din 2007 a fost anunţat un plan de restructurare de 12.500 de angajaţi, în toată lumea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite