Fabrica din Banat unde se naşte Crăciunul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Vanca a făcut cele mai noi modele de ornamente: globurile „roua“
Rodica Vanca a făcut cele mai noi modele de ornamente: globurile „roua“

„Spiriduşii“ de la Gottlob lucrează tot anul pentru a face sărbătoarea Naşterii Domnului mai veselă. Fabrica lui Moş Crăciun livrează, de peste 10 ani, decoraţiuni de sezon în marile lanţuri de magazine din ţară şi din Europa.

Mii de kilometri de beteală, mii de brăduţi şi milioane de globuri pleacă în fiecare an de la Gottlob, spre oraşe mici şi mari din Europa, ca mai apoi să ajungă în casele a milioane de oameni. Fabrica lui Moş Crăciun, aşa cum este cunoscută compania producătoare de ornamente şi decoraţiuni de sezon din Timiş, este locul în care sunt făurite toate detaliile unui Crăciun ca la carte. Globuri gigantice, brazi uriaşi şi beteală colorată sunt împachetate cu grijă de angajaţii fabricii care, pentru miile de copiii care vin an de an la Gottlob, au devenit spiriduşi.

Globuri la modă

Aparatura modernă este folosită la potenţial maxim pentru a crea brăduţi artificiali pitici sau chiar de cinci metri înălţime, sau pentru a da formă globurilor delicate care să încapă într-un buzunar, ori care să atârne pe crengile uriaşilor brazi împodobiţi în centrele oraşelor. Ajutoarele Moşului fac însă toată magia şi globurile ajung perfecte mulţumită angajaţilor fabricii.

„Le luăm şi le vopsim, apoi cu un pistol special care stropeşte, punem picături micuţe pe ele. Astea sunt globurile noastre speciale, «roua»", a povestit Rodica Vanca, de 10 ani unul dintre spiriduşii care fac globurile.

Vasile Odoroabă este unul dintre „spiriduşi“ care fac brazi de Crăciun

Vasile Odoroabă este unul dintre „spiriduşi“ care fac brazi de Crăciun

Personaje de poveste

După atâţia ani de muncă, muncitorii au devenit, fără să vrea, personaje de poveste. „Chiar că este fabrica lui Moş Crăciun şi noi suntem spiriduşii. Muncim cu drag pentru zilele astea în care ne gândim că ceea ce facem noi aici aduce bucurie copiilor din oraşe din toată lumea.

E foarte plăcut să lucrezi pentru Moşul", a mărturisit Rodica Vanca râzând. În altă hală, acolo unde se adună munţii de beteală, Ramona Ardelean pictează păstori şi maici de câţiva centimetri. „Chiar dacă figurinele din scenetele cu Naşterea vin din maşină gata colorate, noi le curăţăm, le dăm cu roşu în obraji, apoi le ambalăm aşa cum trebuie ca să fie livrate", a spus Ramona Ardelean, de 26 de ani. Firma este una dintre producătorii principali de astfel de figurine, pe piaţa internaţională.

„Încep să prindă şi pe piaţa din România. Încercăm să ne educăm clienţii de aici în spiritul acestor scenete", a spus Marius Medrea, reprezentant al companiei. Tot ceea ce e creat la Gottlob e transportat mai apoi în Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Moldova, Bulgaria şi chiar Ucraina. Ornamentele şi decoraţiunile realizate la Fabrica lui Moş Crăciun ţin mereu pasul cu ultimele tendinţe ale sărbătorii. „Se caută culorile perlate, turcoazurile, dar clienţii comandă în general ce e în culorile tradiţionale: roşu, argintiu sau albastru", a mai spus Medrea.

"Acest loc de muncă este Fabrica lui Moş Crăciun şi noi suntem spiriduşii. E foarte plăcut să lucrezi pentru Moşul."
Rodica Vanca angajată a fabricii

"Se caută nuanţele perlate, turcoazurile, dar clienţii comandă în general ce e în culorile tradiţionale: roşu, argintiu sau albastru."
Marius Medrea reprezentat al firmei

Povestea globurilor

Globurile de la Gottlob sunt confecţionate dintr-un praf de polistiren trecut printr-o maşinărie şi o matriţă. Peste ele este pulverizată vopsea pe bază de apă şi angajatele fabricii le pictează manual.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite