FOTOREPORTAJ Orbii fac antrenamente KungFu împotriva violenţei urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevăzătorii din Timişoara învaţă să se apere prin Wing Tsun
Nevăzătorii din Timişoara învaţă să se apere prin Wing Tsun

Nevăzătorii învaţă tehnicile ChiSau, singurul sistem KungFu care necesită simţul tactil mai mult decât orice alt simţ şi poate fi practicat cu ochii închişi. S-au făcut numeroase filme de acţiune în care persoane cu probleme de vedere se luptă cu inamicii. Ceea ce se întâmplă, în fiecare miercuri, la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Timişoara este realitate.

La iniţiativa celor de la Rotaract Cetate şi Clubul Sportiv Wing Tsun Kung Fu Gym, s-a creat un proiect inedit pentru nevăzători şi persoane cu deficienţe de vedere.



Oamenii învaţă tehnicile ChiSau, singurul sistem de luptă din KungFu care necesită folosirea simţului tactil mai mult decât orice alt simţ. Acesta poate fi practicat, aşa cum se întâmplă în sălile de Wing Tsun, cu ochii închişi. „Ideea era să creştem abilităţile tactile ale nevăzătorilor, să-i ajute să se coordoneze mai bine în viaţa de zi cu zi. Wing Tsun este o artă marţială chinezească, iar marii maeştri se antrenează cu ochii legaţi, pentru a-şi dezvolta simţul tactil. Pe lângă văz, omul are peste 2.000 de simţuri”, a declarat Dan Blebea (foto, în tricou verde), instructor la clubul Wing Tsun Kung Fu.



Sistemul ChiSau a fost dezvoltat cu sute de ani în urmă, când străvechii călugări ai templului Shaolin au primit învăţăturile Wing Tsun. Ei au învăţat că un reflex optic normal nu este de ajuns pentru a opri atacurile venite cu o viteză mare. Studiile au arătat că este practic imposibil pentru o persoană să blocheze loviturile sau să oprească un atac iniţiat la viteză maximă, bazându-se doar pe informaţia venită pe calea vizuală. Maeştrii străvechi au dezvoltat în acest sens un antrenament special pentru dezvoltarea reflexelor, numit Chi Sau. 



„Pot să facă faţă şocului psihologic”

Nevăzătorii se adună la sediul asociaţiei, pentru a învăţa să se apere în cazul în care sunt implicaţi într-un conflict. Instructorul de Wing Tsun susţine că va preda lecţii atâta timp cât sunt oamenii interesaţi. „Nu am mai auzit să se predea undeva aşa ceva, organizat. A mai fost la Bucureşti ceva jujutsu pentru nevăzători. Când un simţ dispare, este preluat de altele, însă trebuie educat. E ca şi inteligenţa. Dacă nu faci exerciţii de matematică sau altele, nu te ajută”, a mai spus Blebea.



Dan Blebea susţine că după cursurile pe care le predă, nevăzătorii pot să facă faţă şocului psihologic şi pot reacţiona în cazul unei violenţe. „Studiile de la poliţie au rezultat că printre victimele unor atacuri care au avut şansă au fost cei care au reacţionat şi s-au împotrivit într-un fel. Prin Wing Tsun pot face faţă unei agresiuni urbane”, a declarat instructorul.



Wing Tsun pentru nevăzători
Wing Tsun pentru nevăzători 6
Wing Tsun pentru nevăzători3
Wing Tsun pentru nevăzători 9
Wing Tsun pentru nevăzători 8

Nevăzătorii sportivi

La antrenamente vin persoane de toate vârstele, cu diferite grade de probleme de vedere. Unii nu văd deloc, alţii văd doar umbre sau în ceaţă. „Este o iniţiativă foarte bună. Se mai întâlnesc şi ei la sport. Mai avem şi alţii care practică şahul, un joc specific pentru nevăzători, atletism, alergare, aruncarea suliţei, discului şi greutăţii. Am avut şi jucători de popice până s-a desfinţat clubul Voinţa. De asemenea, nevăzătorii joacă golbal, un fel de fotbal cu o minge care face zgomot”, a spus Mirel Ionaşcu, referent cultură-sport la Asociaţia Nevăzătorilor, filiala Timiş.


 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite