Timisoara: Cel mai vechi strung din Romania are 119 ani si e functional FOTOREPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: Cel mai vechi strung din Romania are 119 ani si e functional FOTOREPORTAJ
Timisoara: Cel mai vechi strung din Romania are 119 ani si e functional FOTOREPORTAJ

Utilajul fabricat la Budapesta se află în atelierul unui timişorean care lucrează şi astăzi la el fără probleme.

Bănăţeanul Helmut May confecţionează pistoane, segmenţi, cuzineţi şi cilindi, rectifică arbori şi recondiţionează maşini.

Strungul lui Helmut May, fabricat în 1890, este cel mai vechi strung din România, la care încă se mai lucrează şi azi. Chiar dacă a avut nevoie de câteva reparaţii de-a lungul timpului, strungul îşi face datoria. Utilajul a fost poreclit de maestru „Bătrânul” şi are o istorie zbuciumată.



Acesta a fost aproape să fie trimis la topitorie de comunişti, când a început naţionalizarea, însă norocul a făcut să nu îl găsească în atelierul de pe Iuliu Maniu.

„Chiar atunci am avut ceva probleme cu strungul şi l-am dus la reparat, la Sibiu. Când au venit să îl confişte, era pe drum. Pot să spun că naţionalizarea l-a prins pe drum”, se mândreşte Helmut May.



Vedetă la televiziune germană

Strungul a fost achiziţionat de unchiul lui Helmut May, care avea, în perioada interbelică, singurul service auto din Timişoara. „Firma Rex a existat încă din 1922. Mecanicul timişorean a început să lucreze la acest strung de la 11 ani, în 1954. „În 1986 am obţinut brevetul de mic meseriaş, astfel că am putut lucra cu strungul în perfectă legalitate”, a mai declarat May, care a rămas printre ultimii meseriaşi care confecţionează piese pentru motoare.

     

„Toţi cei care văd piesele făcute de mine spun că arată de parcă ar fi ieşit de la fabrică”, a mai spus Helmut May. Acesta a fost vizitat şi de o televiziune din Germania, care a făcut un reportaj despre cum se lucrează în 2009 la un strung din 1890.

Bătrânul strung a scăpat de naţionalizare pentru că era la reparat.
Helmut May, mecanic

image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite