Timişoara: EXCLUSIV Sute de mii de melci sunt fugăriţi de autostradă FOTOREPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: EXCLUSIV Sute de mii de melci sunt fugăriţi de autostradă FOTOREPORTAJ
Timişoara: EXCLUSIV Sute de mii de melci sunt fugăriţi de autostradă FOTOREPORTAJ

Aproape 150.000 de melci din singura fermă de profil din Banat trebuie mutaţi pentru că autostrada Arad-Timişoara-Lugoj trece peste printr-o parte a spaţiului în care sunt crescute vietăţile.

Mai citeşte:

Pe această porţiune pot apărea mai multe situaţii ciudate.

Citiţi alte detalii interesante despre cel mai important proiect de infrastructură din ultimii 20 de ani, din Banat: 


Traseul autostrăzii a adus bucurie pentru mulţi proprietari de terenuri care stau în calea celui mai mare proiect de infrastructură din ultimii 20 de ani, din Banat, dar dă şi bătăi de cap proprietarilor de terenuri care au afaceri şi trebuie să se mute cu căţel şi purcel în altă parte. Un caz deosebit este în Petrovaselo, unde un proprietar de teren, Cosmin Jarcov, trebuie să se mute cu 5 tone de melci pentru că are o fermă de melci aflată pe traseul autostrăzii.

 

image

Se mută cu căţel, purcel şi melci

„Autostrada trece prin 5.000 de metri pătraţi ai persoanei respective, dar prinde numai un colţ din terenul pe care se află ferma”, a spus primarul din Recaş, Marinel Paşca, în subordinea căruia se află Petrovaselo. Potrivit primarului, statul oferă în zona respectivă aproximativ patru euro pe metru pătrat. 

image

Nu este în deplină legalitate

Ferma de melci de la Petrovaselo nu are încă obţinute autorizaţiile de mediu şi sanitar-veterinară. Afacerea a fost înfiinţată anul trecut, iar proprietarul nu a apucat să vândă nimic. Melcii sunt vegheaţi zilnic de Liubinca Mardare şi Mihai Paşcan (foto sus), care trăiesc în concubinaj de 20 de ani şi locuiesc la fermă. Aceştia au auzit că autostrada vine spre ei, dar nu ştiu nimic despre viitorul fermei. „E bine că se face autostrada, dar noi nu ştim nimic. Patronul ştie”, a spus Paşcan.

  

"Nu mă încălzeşte cu nimic despăgubirea lor"

La rândul său, patronul Cosmin Jarcov nu ştie foarte multe despre traseul autostrăzii şi evită subiectul. Acesta a spus însă că există posibilitatea ca prin fermă să treacă un drum care să facă legătura cu autostrada, situaţie în care afacerea i-ar fi dată peste cap pentru că melcii trebuie mutaţi.

    

Ce aş putea muta e anexa, restul, dacă mut, mă întârzie cu cel puţin un an. Nu mă încălzeşte cu nimic despăgubirea lor”, a spus Cosmin Jarcov. Chiar dacă autostrada nu va „călca” ferma, un astfel de drum la o distanţă mică de melci, i-ar afecta. „Melcii au nevoie de anumite condiţii. Dacă autostrada trece la 50 de metri de ei nu rezistă”, a spus şeful Direcţiei Agricole Timiş, Tiberiu Lelescu. 

  

image
image
image
image
image

Cinci tone de melci

Potrivit şefului de la Direcţia Agricolă, în Timiş au fost cinci ferme de melci care au dat faliment după ce melcii au murit. Ferma de la Petrovaselo este singura în care melcii încă supravieţuiesc, iar, potrivit proprietarului, în prezent sunt cinci tone de melci. Acesta încă nu a făcut nicio vânzare, primele tranzacţii urmând a se face anul viitor.

Află alte detalii despre situaţiile ciudate din calea autostrăzii, astăzi, în:

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite