FOTOGALERIE Pericol iminent de inundaţii în Timiş. Râul Bârzava a crescut cu 4, 6 metri, iar localnicii au avut o noapte albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de pompieri, lucrători ai primăriei şi voluntari au lucrat aseară la întărirea digurilor în Gătaia. Hidrologii au decretat Cod Portocaliu şi erau pregăţi pentru Cod Roşu. Bârzava a crescut cu 460 de centimetri.

GĂSEŞTI AICI O GALERIE FOTO DE LA GĂTAIA, UNDE OAMENII LUPTĂ CU APELE

Locuitorii din Gătaia şi Sculea şi-au amintit de indundaţiile din 2004, când peste o sută de case au fost dărâmate după ce digul de apărare a râului Bârzava a fost rupt. Alarma s-a dat, din nou, în această după-amiază, după ce Bârzava s-a umflat şi a ieşit din albie în mai multe locuri. Hidrologii au decretat Cod Portocaliu, iar autorităţile s-au mobilizat să împiedice revărsarea apelor. Aproape 60 de pompieri de la ISU Banat s-au deplasat la Gătaia. Aceşti au primit spijin de la pompieri voluntari, angajaţi ai primăriei şi cetăţenii care au venit imediat în ajutor.

Cod roşu peste noaptea albă a localnicilor

„Am decretat Cod Portocaliu, dar suntem pregătiţi şi pentru Cod Roşu. Apa a crescut cu 460 de centimetri, până la ora 18.00. Apoi a început să scadă. Sperăm să rămânem la cota asta şi să nu se mai ridice", a spus Titus Bojin, directorul Apelor Române.

image

Prima zonă periculoasă a fost cea din apropierea spitalului de psihiatrie, care a fost inundat şi în urmă cu şase ani. „A fost nevoie să întărim digul cu saci de nisip. Deocamdată pericolul a trecut în această parte. Trebuie să consolidăm şi celelalte zone periculoase. Avem efective suficiente, nu este nevoie să mai cerem ajutor", a declarat Mihai Câmpeanu de la ISU Banat.

Copacii aflaţi pe marginea apei au fost înghiţiţi de ape, în multe locuri doar coroanele lor mai puteau fi zărite. Peste drum se află numeroase case noi sau reconstruite de sinistraţii din 2004. 

Digul a fost consolidat

De partea cealaltă a malului, apa se afla în albia majoră, la aproape un metru până să treacă peste dig. Acest lucru înseamnă pericol de inundaţii pentru primele case de lângă râu. La faţa locului au fost aduse trei remorci pline cu saci cu nisip.

Apele şi-au făcut de cap la Gătaia, lângă Timişoara

„Există pericol doar în cazul în care se rupe digul. Dar nu se pune problema. Acesta a fost consolidat în 2004, când au fost acele indundaţii mari. Sperăm să nu avem surprize neplăcute. Dacă se rupe digul, se vor inunda 33 de case, toate care se află pe această stradă", a spus Ştefan Sas, viceprimarul din Gătaia. La digul care creştea văzând cu ochii a ajuns aseară şi prefectul de Timiş, Mircea Băcală. După ce a primit asigurări că nu se va întâmpla nimic grav în acele momente, s-a întors la centrul de comandă de la Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite