Timisoara: FOTO Premiantă omorâtă de mama depresivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: FOTO Premiantă omorâtă  de mama depresivă
Timisoara: FOTO Premiantă omorâtă de mama depresivă

O femeie din localitatea Utvin şi-a omorât fiica cu patru lovituri de cuţit în inimă şi apoi s-a sinucis.Fapta femeii este pusă pe seama unei depresii severe, de care suferea de când soţul ei s-a sinucis, în 2007. Alina Todea era o elevă premiantă, dar care nu a avut o viaţă uşoară. Tatăl fetei, alcoolic, s-a sinucis în urmă cu doi ani. Mama fetei a ajuns chiar să fie internată la Neuropsihiatrie.

Citiţi şi:

Arma cu care mama şi-a ucis fiica de 17 ani a fost găsită de poliţişti

Timişoara: Mama fetei de 17 ani înjunghiate în inimă este suspectă de crimă şi a fost dată dispărută

Timişoara: Tânăra înjunghiată are patru lovituri adânci în inimă

Locuitorii din satul Utvin sunt şocaţi de blestemul care a lovit familia Todea. Cadavrul Alinei, mezina familiei, în vârstă de 17 ani, a fost descoperit marţi seară într-o baltă de sânge, în casa din satul Utvin, aflat la trei kilometri de Timişoara.

Criminaliştii au dat-o dispărută imediat pe mama tinerei, Valeria Todea (37 de ani), de negăsit în seara macabrei descoperiri. Femeia era considerată principalul suspect.

Trupul Valeriei a fost găsit însă ieri-dimineaţa, în fosa septică a casei, după ce criminaliştii s-au întors pentru cercetări la locul crimei. Femeia a fost scoasă din fosa septică de pompieri, iar poliţiştii au găsit în acelaşi loc şi arma crimei, un cuţit de bucătărie.

„Nu ştim ce era în mintea ei“

Specialiştii spun că este foarte greu de stabilit ceea ce a determinat-o pe femeie să-i ia viaţa propriului copil, însă depresia poate fi una dintre cauze. „Un pacient diagnosticat cu depresie trebuie monitorizat“, a explicat psihologul Liliana Cismariu.

Dramele din ultimii ani din viaţa familiei Todea au lăsat urme adânci atât în sufletul adolescentei, cât şi al mamei. „Am înţeles că bărbatul era un consumator de alcool, dar s-a lăsat. Însă a rămas şi el depresiv. Într-o familie ca aceasta, femeia se simte maltratată. Ea îşi asumă o parte din vină. Poate nici nu a conştientizat acest lucru”, a spus psihologul

Faptul că, deşi avea probleme în familie, Alina Todea nu s-a plâns niciodată la şcoală nu înseamnă că fata a trecut uşor peste pierderea tatălui şi depresia mamei.

„În mediul rural, oamenii nu sunt încurajaţi aproape deloc să discute despre problemele de acasă. Se tem că lumea va râde de ei. Exista presiune  asupra tinerei. Dacă mama şi tatăl au fost depresivi, în mod sigur, fata nu va fi exuberantă. Cu siguranţă a fost afectată de ceea ce s-a întâmplat în familie”, a mai declarat psihologul.

În opinia Lilianei Cismariu, mama fetei ar fi putut ajunge să comită o crimă oribilă crezând că, de fapt, în acest fel o salvează de la viaţă. „Poate nici nu a fost un conflict. A recurs la acest gest din disperare. Nu avem de unde să ştim. Nu ştim ce era în mintea ei”, a conchis psihologul.

Depresivă de la moartea soţului

Valeria Todea, 37 de ani

Mama, Valeria Todea, lucra la o fabrică de uleiuri de maşină, în localitate. A lipsit de la serviciu două zile, învoindu-se ca să facă rost de lemne de foc.

Cunoscuţii şi vecinii spun că femeia s-a schimbat foarte mult de când şi-a pierdut soţul. Ion şi-a pus capăt zilelor la vârsta de 41 de ani, în urmă cu doi ani. Tatăl sinucigaş ar fi avut probleme mari cu alcoolul. „Era foarte trist de când s-a lăsat de băut, acum vreo trei ani. S-a spânzurat cu un cablu de o ţeavă. Când l-au găsit mort, avea lângă el o stică de băutură,  jumătate goală. Se apucase iar de băut”, a spus Vasile Cârstian, unul dintre vecinii familiei Todea.

Drama soţiei nu era un secret pentru vecini. „Valeria a fost internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Timişoara în acest an. Au luat-o în apropierea Sărbătorilor de Paşte şi a stat acolo două săptămâni”, a spus Maria Ştreangu, o vecină.

O elevă model

Alina Todea, 17 ani

Alina Todea era elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic din Timişoara, la clasa de coafură-frizerie. „Era prima din clasă. Avea media generală 9,37. A fost o elevă model, echilibrată, sociabilă, mereu îngrijită. Nu s-a plâns niciodată că ar avea probleme familiare”, a declarat Eva Kovacs, diriginta adolescentei ucise.

Şi colegii o îndrăgeau, deşi nu printre aceştia îşi făcuse adolescenta cei mai ­mulţi prieteni. Era o fată cuminte, însă de la moartea tatălui ei parcă era şi mai timidă. „Alina era mai retrasă, mai timidă. Dar învăţa bine. Nu s-a plâns niciodată că ar avea probleme”, a declarat Cosmina Rotaru, o colegă a tinerei.

Diriginta Alinei păstra legătura cu mama fetei, care nu lipsea de la nicio şedinţă cu părinţii. Ba chiar au discutat de curând, când Eva Kovacs a aflat că Valeria Todea avea un nou motiv de îngrijorare. „Mama venea mereu la şedinţele cu părinţii. Nu părea să aibă probleme psihice. Când am vorbit la telefon mi-a spus însă că e îngrijorată pentru că bunica are cancer”, a spus Eva Kovacs.

Alina era mai retrasă, mai timidă. Dar învăţa bine. Nu s-a plâns niciodată că ar avea probleme.
Cosmina Rotaru
colega Alinei

Mama venea mereu la şedinţele cu părinţii. Când am vorbit la telefon mi-a spus însă că e îngrijorată pentru că bunica are cancer.
Eva Kovacs
diriginta Alinei

Sinuciderea determină alte drame

Psihologul criminalist Tudorel Butoi (foto) susţine că lanţul de sinucideri şi crime din familia Todea este un model cultural: „Când există o sinucidere în familie, urmează şi alte drame. Este uneori un tipar. Mama s-a certat cu fiica şi nu a văzut altă soluţie la conflict decât crima. Când situaţia s-a detensionat, au intervenit gândirea, raţiunea şi a realizat că şi-a omorât copilul. Apoi a urmat o altă decizie compulsivă. Şi-a luat viaţa. Este un tipar, un model. Este trist, dar adevărat”.

image
image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite