Expoziţie pe viaţă şi pe moarte: Au fost scoase din depozit săbiile aduse de trupele timişorene din Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săbii, iatagane şi spade pot fi văzute la Palatul Baroc
Săbii, iatagane şi spade pot fi văzute la Palatul Baroc

Timişorenii vor avea parte de astăzi, până pe 21 februarie, de o inedită expoziţie de arme albe. Cei care vizitează Palatul Baroc vor vedea de la săbii orientale şi arme africane, la săbiile folosite de austrieci în timpul războaielor cu otomanii

Cei care trec pragul Palatului Baroc vor putea afla care este diferenţa dintre sabie şi spadă, dintre iatagan şi şamşir sau dintre kindjal şi kaladj. În cadrul expoziţiei "Pe viaţă şi pe moarte", se află halebarde, lănci şi armele exotice aduse pe aceste meleaguri de timişorenii înzestraţi. Printre exponate se numără şi o sabie de vikingi, din secolul XI, care a fost găsită în Bega.

“Toate aceste arme sunt legate de o periodă istorică a Timişoarei. Sunt din perioada medieval până la Primul Război Mondial. Timişoara secolului XIX a fost un oraş cosmopolit al Imperiului Dunărean. Erau oameni bogaţi care îşi permiteau să călătorească. Aceştia au adus arme autentice”, a spus Sergiu Galiş, specialist în arme şi unul din cei care au pus umărul la realizarea acestei expoziţii. 

Sabii aduse de trupele timişorene din Bosnia

Printre exponate se află şi halebarda gărzii de noapte din perioada Imperiului Austro-Ungar. O altă piesă de rezistenţă este o sabie de vânătoare cu mâner de fildeş sculptat, extrem de valoroasă la vremea ei. În panoplie se numără şi săbii bosniece, aduse ca amintire de trupele din Timişoara, care au fost trimise în Bosnia, pentru a lupta cu otomanii.

Aştept această expoziţie de 20 şi ceva de ani. Avem în colecţie foarte multe lucruri. Vom mai scoate la iveală şi alte arme albe aflate în patrimoniu. Iar următoarea expoziţie va fi cu arme de foc”, Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.



 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite