GALERIE FOTO O expoziţie despre Mineriade, interzisă în capitală, se deschide azi la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Constatare de la faţa locului”, care va avea vernisajul astăzi la Muzeul de Artă, comemorează victimele ucise în Piaţa Universităţii în timpul Mineriadei din 1990 şi a fost interzisă la Bucureşti.

Pozele din timpul evenimentelor sunt însoţite de texte care cuprind mărturiile martorilor, dar şi fragmente din articole apărute în presă în perioada respectivă. Expoziţia a fost deschisă şi la Bucureşti, în pasajul Universităţii, începând cu 12 iunie, însă a fost închisă după doar două zile. „Cei de la Administraţia Străzilor Bucureşti au închis expoziţia, pe motiv că textele incită la violenţă. Eu am citit toate acele texte, sunt doar mărturiile oamenilor care au fost acolo şi au văzut ce se întâmplă. Ce s-a întâmplat atunci depăşeşte cu mult în violenţă ceea ce se vede în poze şi se poate citi în texte. Apărea şi un citat din Iliescu, care le mulţumea minerilor şi spunea că-i va mai chema. Poate el a dat un telefon să se închidă expoziţia”, a spus Oscar Berger, cel care a dat organizatorilor ideea ca expoziţia să fie deschisă aici.

image

Click pe poză pentru galerie foto de la expoziţie!

„Mă bucur că am găsit înţelegere la conducerea Muzeului de Artă şi sper că poate alte oraşe vor găzdui această expoziţie. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat atunci, pentru că aceste Mineriade ne-au aruncat înapoi în timp cu 20 de ani. Au trecut 20 de ani de la Mineriade şi trebuie să progresăm, este timpul să aflăm adevărul despre ce a fost atunci. Îmi pare rău că nu sunt deschise şcolile în această perioadă, această expoziţie ar fi o bună ocazie pentru o lecţie de istorie”, a mai spus Oscar Berger, membru fondator al Societăţii Timişoara.

Expoziţia este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc şi Fundaţia Konrad Adenauer. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 18, iar expoziţia este deschisă la Muzeul de Artă, cu intrare din Piaţa Unirii, între 17 şi 29 august, între orele 10 şi 18.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite