Timisoara: Experţii de la Alcatel se tem de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: Experţii de la Alcatel se tem de şomaj
Timisoara: Experţii de la Alcatel se tem de şomaj

O sută de angajaţi ai celei mai mari multinaţionale din Banat au protestat cu huiduieli.

CITEŞTE ŞI:
Angajaţii celei mai mari multinaţionale din Banat ies în stradă

Angajaţii Alcatel-Lucent protestează a doua oară de teama concedierilor

Pierderea locurilor de muncă şi neplata datoriilor la bănci sunt cele mai mari temeri ale angajaţilor vizaţi de externalizări.

Transferul la o companie indiană urmat la scurt timp de concediere reprezintă scenariul de care se tem 460 de angajaţi ai companiei Alcatel-Lucent România. După ce au lucrat ani de zile în cadrul celei mai mari multinaţionale din Banat, oamenii au aflat că vor fi transferaţi unei companii indiene şi că joburile lor sunt în pericol. „Ni s-a spus că 18 luni vom primi beneficii comparabile cu cele de acum, dar tot ce avem sunt asigurări verbale”, a declarat Manuel Martin, preşedintele Sindicatului Liber din Alcatel-Lucent Timişoara. Potrivit acestuia, contractul colectiv de muncă al angajaţilor nu a fost definitivat, astfel că oamenii nu au nicio siguranţă asupra viitorului joburilor lor. Conducerea multinaţionalei a declarat că are un dialog permanent cu reprezentanţii angajaţilor, atât la nivel european, cât şi local.

„Compania Alcatel-Lucent trece prin transformări majore care au ca scop îmbunătăţirea performanţelor financiare”, a declarat Raoul Ros, liderul Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est. „Obiectivul nostru este să facem tot ce este posibil pentru a minimiza impactul social al acestor acţiuni”, a adăugat Ros.

Concurenţa asiatică ameninţă europenii

Italia, Germania şi Franţa au găzduit şi ele, ieri, proteste ale angajaţilor Alcatel-Lucent, pentru că în ultimul an, aproape 4.000 de salariaţi europeni ai multinaţionalei au fost afectaţi de restructurări. Salariaţii europeni au cerut măsuri care să împiedice transferul locurilor de muncă înspre piaţa americană sau cea asiatică.

„România şi Cehia erau considerate până acum locaţii low-cost, dar se pare că au ajuns prea scumpe pentru Alcatel-Lucent, comparativ cu Asia”, a declarat Manuel Martin. Potrivit acestuia, Timişoara reprezintă unul dintre site-urile europene cele mai afectate de externalizări. „Şi eu, şi soţul meu lucrăm în Alcatel-Lucent şi ne este teamă că indienii ne vor lăsa fără loc de muncă”, a declarat timişoreanca Daniela Serafin, care lucrează în Centrul Tehnic Român al primei multinaţionale din Banat din 2000.

În România, Alcatel-Lucent are aproximativ 1.700 de angajaţi şi o cotă de piaţă de 38% în domeniul telefoniei fixe şi peste 40% în domeniul transmisiunilor.

Ne este teamă că indienii ne vor lăsa fără loc de muncă
Daniela Serafin, angajat Alcatel din 2000

500
de angajaţi Alcatel-Lucent, din Timişoara, sunt pe lista cu locuri de muncă nesigure

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite