Anul Nou Evreisc cu Ambasadorul Israelului la Timişoara: "Şana Tova!" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea evreilor din Timişoara a sărbătorit Anul Nou după Calendarul Iudaic-Roş Haşana. La evenimente participă şi Dan Ben - Eliezer, Ambasadorul Statului Israel în România

Sărbătoarea Anului Nou Evreiesc a avut loc la Sinagoga din Piaţa Iosefin, singurul lăcaş de cult iudaic care mai funcţionează în Timişoara, celelalte două fiind în posesia Teatrului Naţional (cel din Fabric) şi a Fundaţiei Filarmonica (cel din Cetate).


image

GALERIE FOTO

La sărbătoare au luat parte o serie de oaspeţi de seamă. A venit la Timişoara Dan Ben - Eliezer, Ambasadorul Statului Israel în România, consilierul pe probleme ale minorităţilor de la Ambasada Americii de la Bucureşti, iar printre oaspeţi s-a numărat şi primarul Nicolae Robu.

„Sunt foarte entuziasmat să mă aflu la Timişoara. Este o sărbătoare foarte specială în iudaism. Anul nou reprezintă o coală nouă, o zi când totul se înoieşte, când privim în urmă la anul care a trecut. Ne bucurăm de lucrurile bune, tragem învăţămintele din ce nu a fost bun, ne fixăm scopuri noi. Mă aflu aici cu comunitatea evreiască, pentru că este important să existe legătura cu statul Israel”, a spus Dan Ben - Eliezer.

Ambasadorul, care a fost păzit de numeroşi agenţi SPP şi de la SRI, le-a spus timişorenilor că România reprezintî o ţară specială pentru el. Mama lui s-a născut la Iaşi şi a emigrat în 1944. Apoi a vorbit despre realizările Israelului.

Israel este o societate pluralistă, dinamică, democrată. Nu se află în cea mai stabilă situaţie, ci de nesiguranţă. Cu toate astea, Israel este pe locul patru în lume la mulţumirii cetăţenilor faţă de stat. Este pe locul şase la sistemul de sănătate.

În plină criză economică mondială, Israel a avut o creştere economică de 4,7 %. În anul şcolar care a început s-a deschis şcoala pentru copii de la trei ani. Fiecare copil are tratament stomatologic gratuit, până la 12 ani. Sunt câteva aspecte. Sper în pace, siguranţă, pentru dezvoltarea economică în viitor”, a mai spus ambasadorul, care se va întâlni şi astăzi cu membrii comunităţii evreilor din Timişoara.

Cadoul lui Robu pentru evrei

Nicaole Robu, primarul Timişoara, a ţinut să transmită un mesaj special celor din comunitatea evreiască. „Apreciez tot ce au adus evrei la aportul umanităţii, în toate domeniile. Vreau să vă aduc un cadou de Anul Nou. Este o promisiune care se va materializa anul viitor. Am revenit de la Bucureşti, unde m-am întâlnit cu Puiu Haşoti, ministrul Culturii şi Cultelor. I-am cerut sprijin pentru renovarea sinagogii din Cetate.

Mi-a promis ferm un suport prin program Guvernamental pentru monumente, în 2013. Vom readuce sinagoga la ce a fost cândva, la strălucirea de altă dată. Asta în contextul în care strada Mărăşeşti a devenit pietonală, iar sinagoga va putea fi vizitată de mulţi turişti”, a spus Nicolae Robu.

La finalul rugăciunilor, în curtea interioară a sinagogii, invitaţii au avut parte de o masă specială, cu mere, vin, prăjituri şi miere, care simbolizează dorinţele pentru un an nou bun şi dulce.

Evreii şi-au urat Şana Tova!

Anul Nou Evreiesc este un moment de re-evaluare a vieţii, atât din punct de vedere etic cât şi religios, de rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut şi de schimbarea în bine în noul an. Conform Calendarului Evreiesc, aceştia se află în anul 5773. Anul Nou se sărbătoreşte timp de două zile (17 şi 18 septembrie).

Tişra este Anul Nou după ziua naşterii lumii, momentul când a fost creat primul om: Adam, calculat a fi fost în 7 octobrie 3761 înainte de hristos. Salutul obişnuit al evreilor în această perioadă este Şana Tova! Anul Gregorian 2012 corespunde anului 5772 ebraic. Primele zece zile din Noul An Evreiesc sunt de intensă trăire religioasă, care culminează cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite