Europarlamentarul Cristian Buşoi: „România risca să pună în pericol prietenia cu Serbia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE
Serbia a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE

Timișoreanul Cristian Bușoi, eurodeputat liberal la Bruxelles, a salutat decizia Consiliului European de a acorda Serbiei statutul de țară candidată la aderarea la UE, dar a criticat strategia diplomaților români.

Cristian Bușoi a criticat dur strategia diplomaților români de a încerca să forțeze Serbia să respecte drepturile minorităților vlahe și românești, într-un moment în care vecinii erau în așteptarea deciziei Consiliului European cu privire la acordarea statutului de țară candidată la UE.

Bușoi consideră că abordarea aceastei probleme a fost ridicată în ultimul moment ca o condiție pentru acordarea statutului de țară candidată, ceea ce a atras numeroase critici, atât din partea partenerilor europeni la nivelul Consiliului, cât și din partea deputaților europeni.

Îngrijorarea față de situația românilor din Timoc este una legitimă, însă nu cred că România a ales momentul potrivit pentru a evoca această problemă, riscând astfel să pună în pericol relația de prietenie cu Serbia. Dacă strategia diplomației române a fost aceea de a face presiuni asupra Olandei pentru aderarea la Schengen, atunci aceasta a fost una total greșită şi, după cum s-a văzut, a fost un eșec total”, a declarat Cristian Bușoi.

"Locul Serbiei este în UE"

Eurodeputatul liberal a salutat decizia Consiliului European de a acorda Serbiei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, o decizie importantă pentru procesul de integrare europeană al Serbiei. “Consider că locul Serbiei este în Uniunea Europeană. Având în vedere progresele făcute de această țară în ultimii ani, precum și relația privilegiată a României cu Serbia, România ar trebui să susțină pe deplin candidatura Serbiei”, a mai declarat Cristian Buşoi.

"România trebuie să sprijine minoritatea vorbitoare de limba română din Serbia"

Bănățeanul a ținut să laude semnarea Protocolului privind minoritățile între România și Serbia, în urma căruia vecinii vor lăsa minorităților decizia de a se declara ce vor ei să fie. Buşoi consideră că România şi Serbia trebuie să colaboreze pentru găsirea de soluții pe termen lung  pentru românii timoceni. “Respectarea drepturilor minorităților este unul dintre criteriile de aderare, fiind una dintre valorile fundamentale ale UE. În calitate de europarlamentar, am ridicat această problemă în repetate rânduri, inclusiv la nivelul Comisiei Europene și cred că România trebuie să sprijine în continuare minoritatea vorbitoare de limba română din Serbia”, a încheiat Cristian Bușoi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite