Eroi patrupezi în situaţii de urgenţă: Bella și Cedric se pregătesc să descopere victime GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenamentul câinilor de salvare
Antrenamentul câinilor de salvare

Ciobănescul german Bella şi labradorul retriever Cedric sunt doi câini specializaţi în căutarea victimelor şi în acţiuni în zone de calamitate.

Bella şi Cedric sunt doi câini speciali. Ambii au cinci ani şi fac parte din formaţiunile de voluntari Salvo şi Rescue TM. Vieţile lor sunt diferite de ale celorlalţi patrupezi aflaţi în grija oamenilor. În loc de iarba moale din grădină şi liniştea căsuţei construite de stăpâni, ei au parte de spini, tufe, fiare ruginite şi încinse de soare, vagoane dezafectate, praf şi dărâmături de la marginea Timişoarei. Aşa se antrenează şi se pregătesc pentru situaţii de urgenţă, pentru intervenţii în zone calamitate, dificile sau de risc maxim.



GALERIE FOTO 1

Ciobănescul german Bella şi labradorul Cedric sunt doi câini curajoşi, care se nu se tem să sară peste obstacole, să urce pe schele sau să caute în apă. De ei se ocupă cu pricepere şi dragoste Eugen Szenasi şi Alexandru Dascălu. Primul, stăpânul lui Bella, este un fost poliţist, care a ieşit la pensie de la secţia Criminalistică. Celălalt, proprietarul unei firme de pază şi protecţie, îl are pe Cedric.

„Când ieşim la exerciţii, apar în zonă zeci de câini vagabonzi. Sunt situaţii de stres, dar câinii noştri au fost instruiţi astfel încât nu răspund la agresiune sau zgomot. Ei stau nemişcaţi indiferent de câtă gălăgie este în jurul lor. Nu le este frică de exerciţii. Treaba lor este să intre în locuri greu accesibile oamenilor şi să descopere posibile victime”, a spus Eugen Szenasi.

Pregătiţi pentru acţiuni internaţionale

Pentru a deveni câini de salvare, animalele au nevoie de o diplomă specială, care se obţine după multă muncă. Bella şi Cedric sunt singurii câini din România care au atestat pentru a participa la acţiuni umanitare internaţionale.



GALERIE FOTO 2

Cedric este expert în apă, iar Bella este de neîntrecută în căutarea victimelor pe uscat. „Rasa lui Cedric îl ajută să fie atras de apă. Este un câine de apă. A descoperit deja victime înecate, când nimeni nu credea că acolo este un cadavru”, a declarat Alexandru Dascălu.

Pentru Eugen Szenasi, prietenia dintre om şi câine nu este un clişeu. S-a apucat de dresaj la mijlocul anilor 80, iar în ultimii ani petrecuţi în poliţie a avut ca partener un câine lup. „Amigo a fost ca un copil pentru mine. Am spus că nu voi mai avea niciodată un câine lup. Până la urmă, am dat de Bella. Un caine are toată onestitatea şi corectitudinea care nu se găsesc în oameni”, este de părere Szenasi.

Câinii sunt dotaţi cu un ham în care se găsesc o lanternă, un telefon mobil pentru ca persoanele descoperite să poată lua contact cu salvatorii şi un recipient cu apă. Din nefericire, de multe ori ei găsesc doar persoane decedate.

Treapia asistată de animale

Coibănescul german Bella are experienţă şi în terapia asistată de animale, una dintre nenumăratele metode de terapie neconvenţională. Este cunoscută acţiunea benefică ale animalelor asupra diferitelor boli şi în tratamentele psihice, neurologice şi fizice, delfinii şi câinii fiind cele mai populare specii de animale care participă la asemenea programe.

Antrenamentul câinilor de salvare Antrenamentul câinilor de salvare
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite