Timişoara: Ernestin Grun creează specii noi de iepuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorul de iepuri a fost coleg de grupă, în facultate, cu miliardarul Ion Ţiriac, iar bunicul său a inventat maşina de semănat porumb.

Profil:

Născut: 20 aprilie 1940, Sânnicolau Mare.
Educaţie: Institutul  de Cultură Fizică şi Sport Bucureşti.
Familie: căsătorit, are doi copii şi patru nepoţi.

Fost profesor de sport, Ernestin Grun s-a apucat să crească iepuri din întâmplare, în urmă cu 30 de ani. A cumpărat un singur iepure, însă creşterea urechiaţilor s-a transformat rapid într-o pasiune. „Este un hobby. Îmi place să îi îngrijesc şi de câţiva ani vând iepuri la crescători din toate zonele ţării, care vor să aibă o afacere adevărată”, a spus Ernestin Grun, care a fost şi viceprimar în Sânnicolau Mare până în 2003.

Iepure cu cap de leu


Iepurii îi mănâncă lui Ernestin cam trei ore din zi. Acum are 50 de animale, însă au fost momente când avea şi 100 de iepuri în cuşti. Spune că a transformat creşterea animalelor într-o artă, iar printre cuştile din grădina s-a a făcut şi un mic experiment genetic. „Am creat o specie nouă. Eu îi spun cap de leu. Un iepure cu coroană de leu. Nu mai există aşa ceva în lume. Nu e omologat încă. Nu pot să spun cum i-am încrucişat ca să obţin acest specimen, însă îţi trebuie răbdare ca să îi împerechezi, ca să construieşti o nouă specie”, a mai spus crescătorul. În crescătoria lui iepurii sunt crescuţi atât de mamele lor, cât şi de doici, care sunt ţinute separat, în alte cuşti.

Site cu iepuri pe muzică de Ravel


Acum vinde iepurii de talie mijlocie şi mare cu preţuri cuprinse între 80 şi 400 de lei, iar când timpul îi permite, participă la campionatele europene din Germania cu urechiaţii săi. „Am fost la concursuri în Nurnberg şi Leipzig, unde am obţinut punctaje mari. În România am câştigat mai toate concursurile la care am participat”, a mai spus Grun. La 69 de ani,acesta şi-a făcut site pe net pentru a lua legătura cu alţi crescători. „Am cel mai tare site: www.uriasgerman.com. Are deja 6.000 de accesări şi e pe muzică de Ravel”.

Coleg cu miliardarul Ţiriac

Ernestin Grun a fost profesor de sport timp de 40 de ani la Liceul Teoretic din Sânnicolau Mare, după ce a fost coleg de facultate cu miliardarul Ion Ţiriac. „E un tip deştept. Se vedea de atunci. Am fost colegi de grupă timp de patru ani la Institutul de Cultură Fizică şi Sport Bucureşti. Mergeam cu el cu motocicleta la bere, în Băneasa”, a mai spus crescătorul de iepuri. Pasiunea pentru animale vine de la bunicul său. „Bunicul meu, Johann Kern, a locuit în Variaş şi a inventat maşina de semnănat şi maşina de măcinat porumb. A primit brevet regal de invenţie în 1927”, a mai spus Ernestin Grun.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce vă ocupaţi în timpul liber?
Am înfiinţat o asociaţie de crescători de animale. Eu sunt preşedinte. Am trei vicepreşendinţi. Unul se ocupă de iepuri, altul de păsări, iar al treilea de porumbei. Vreau să aducem campionatul naţional al crescătorilor de animale aici, în Sânnicolau Mare.

Ce expoziţii aţi organiat?
Am organizat o expoziţie aici, în oraş, unde am avut aproape 3.000 de vizitatori. În Timişoara nu s-au adunat atâţia. Vreau să îmi fac un magazin cu animale.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc în străinătate şi să am grijă de animalele mele. Am iepuri de zece kilograme şi am iepuri mici, de care am grijă ca de copii”.

Ce nu-i place
„Politica nu mai îmi place. Am fost viceprimar, dar am plecat. Trebuia să fac nişte chestii pentru care nu aveam stomac şi m-am hotărât să mă retrag”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite