Elena Udrea şi Gheorghe Ciuhandu fac pace. Guvernul se implică în renovarea clădirilor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat un proiect iniţiat de autorităţile din Timişoara şi Sibiu, prin care faţadele clădirilor istorice să fie refăcute. Dacă până acum primarul Gheoghe Ciuhandu acuza Guvernul că a întors spatele Timişoarei, recenta hotărâre a schimbat şi atitudinea primarului. 

În anul 2008 a avut loc un simpozion cu tema „Iniţiativa privind reabilitarea oraşelor istorice”. La întâlnirea, organizată de autorităţile publice din Sibiu şi Timişoara, au participat aproximativ 40 de specialişti români care au decis să facă demersuri pentru sensibilizarea Guvernului să finanţeze lucrările la clădirile istorice. Timp de aproape trei ani nu s-a întâmplat nimic, dar zilele acestea Guvernul a aprobat o hotărâre prin care iniţiativa celor două oraşe să fie pusă în practică. Primarul nu a pierdut ocazia să-şi arate mulţumirea faţă de bunăvoinţa guvernanţilor. „Ne bucură faptul că, la aproape trei ani de la această iniţiativă comună a oraşelor Sibiu şi Timişoara, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind creşterea calităţii arhitectural - ambientale a clădirilor, şi l-a trimis spre dezbatere şi aprobare, în regim de urgenţă, la Parlamentul României”, a spus Gheorghe Ciuhandu. 

Condiţiile din proiect

Potrivit primarului Gheorghe Ciuhandu şi „conform declaraţiilor ministrului Elena Udrea”, primul pas al proiectului este inventarierea clădirilor istorice a căror faţade trebuie refăcute. Următoarea etapă este înştiinţarea proprietarilor cu privire la obligativitatea de a-şi reabilita faţadele. Proprietarii trebuie să se decidă în 30 de zile, iar dacă refuză să facă lucrările, primăria poate decide dacă face lucrarea din bani publici. „În situaţia în care proprietarii clădirii demonstrează că au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile pot fi preluate în totalitate de către Primărie, fără să se ceară returnarea acestora”, a mai arătat primarul Gheorghe Ciuhandu. Proiectul mai prevede că în cazul monumentelor istorice cheltuielile pot fi suportate în totalitate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite