PORTRET / Elena Bunica verifică banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Bunica
Elena Bunica

Bănăţeanca verifică proiecte pentru acordare de fonduri UE, face parte din Consiliul Consultativ al cartierului Ciarda Roşie şi scrie o monografie a satului. natal

Elena Bunica a aniversat în 2009 nu mai puţin de 30 de ani de muncă în economie. „Am lucrat ca auditor cu mai multe instituţii, începând de la Primărie şi până la ONG-uri”, a spus cea care verifică din punct de vedere financiar proiectele care cer finanţare europeană.

Economista explică de ce unii întreprinzători ezită să acceseze bani europeni. „Lumea este descurajată de cele mai multe ori de faptul că Uniunea Europeană asigură fondurile după ce s-au efectuat cheltuielile. Se parcurg toate etapele, iar după ce contractul s-a încheiat, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli, el trebuie să aibă resurse suficiente pentru a-şi derula afacerea pentru primele trei luni, de exemplu. Apoi se face o verificare de către cineva neutru, cum sunt auditorii din categoria mea de profesie, dosarul se trimite la Bucureşti şi abia apoi se acordă acele fonduri europene”, a spus Elena Bunica. Viaţa cartierului în care locuieşte a devenit, în timp, o preocupare pentru Elena Bunica, iar bănăţeanca s-a implicat de aproape un an în Consiliul Consultativ de Cartier Ciarda Roşie.

Muncă benevolă pentru cartier
„Când s-a ales consiliul, nu s-a stabilit un număr de persoane care să facă parte din el, ci s-a mers pe ideea ca fiecare dintre cetăţenii acestui cartier, care doresc să se implice, să se prezinte în faţa cetăţenilor, la şedinţă. Dacă se simte în stare să se ocupe de ceva, să o facă. Aşa am ajuns şi eu acolo şi pot spune că o parte dintre problemele pe care le-am prezentat am reuşit să le rezolvăm anul acesta”, a explicat doamna Bunica.

„Am debarasat depozitul de gunoi care s-a creat pe un teren viran, am reuşit să aducem câteva îmbunătăţiri la Şcoala Generală nr. 20, câteva aparate de joacă pentru curtea şcolii. Am mai reuşit să amenajăm un părculeţ pentru copiii din cartier, am betonat o suprafaţă unde pot să bată mingea fără să vină plini de noroi acasă”, a enumerat Elena Bunica o parte dintre reuşitele consiliului din care face parte.

Una dintre preocupările principale ale timişorencei este informarea locuitorilor cartierului. „Vreau să fac un avizier care să fie pus la şcoală, pentru că e un punct oarecum central al cartierului. Acolo aş vrea să afişez informaţii de interes general pentru cetăţeni, începând de la impozite, taxe, audienţe la autorităţi, când se adună gunoiul menajer sau obiectele electrocasnice vechi şi aşa mai departe”, a explicat Elena Bunica.

Întrebări şi răspunsuri

Cum e să ai propria ta afacere?
Soţul şi fiica mea au aceeaşi profesie, toţi trei lucrăm la firma noastră. Lucrăm aşa de câţiva ani. Este un avantaj să fii propriul tău şef, însă trebuie să fii foarte exigent cu tine însuţi pentru a avea succes.

Ce proiecte de viitor mai aveţi?
Anul viitor localitatea în care m-am născut, Bara, de care aparţine Lăpuşnic, împlineşte 570 de ani de la prima atestare documentară. Însă eu sunt de părere că este mult mai vechi şi ştiu pe ce mă bazez când spun asta. Am început să lucrez la o monografie a satului. S-au făcut descoperiri arheologice încă de pe vremea romanilor, pe teritoriul satului.

Ce-i place
„Îmi place să muncesc, să am activitate. Chiar şi în timpul liber mă ocup de casă, îmi place să am flori în grădină, să ascult muzică”, a spus doamna Bunica.

Ce nu-i place
„Nu-mi place mediul economic în care ne mişcăm, instabilitatea. Sunt prea multe probleme în viaţa de zi cu zi, care ar dispărea cu un minim efort. Nu-mi place că nu avem grijă de ce-i în jurul nostru”, a declarat Elena Bunica.

Profil
Născută. 10 iunie 1956, Lăpuşnic - Timiş.
Educaţie. Facultatea de Ştiinţe Economice (Timişoara)
Experienţă. de 30 de ani economist.
Familie. Căsătorită, are o fiică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite