Timişoara: Economii cu paşaportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii pot economisi bani dacă decid să-şi schimbe paşapoartele până în toamna acestui an. Noile paşapoarte biometrice costă de trei ori mai mult decât cele actuale. De asemenea, noile documente au mai multe elemente de siguranţă.

Noile paşapoarte biometrice ar fi trebuit introduse în Timiş la sfârşitul acestei luni, din 30 iunie. Termenul a fost amânat. Prefectul Mircea Băcală şi şeful Serviciului de Paşapoarte al judeţului Timiş, Ionel Cojocaru, au fost la Bucureşti, la o întâlnire cu toţi prefecţii din ţară, pentru instruiri. Noile paşapoarte biometrice au 50 de elemente de siguranţă, în comparaţie cu 32, cât au actualele paşapoarte. După intrarea în vigoare a noilor măsuri, paşapoartele biometrice nu pot fi obţinute cu taxă de urgenţă. „Pentru astfel de cereri se va elibera un paşaport temporar, similar celui de acum, cu o valabilitate de un an”, a spus Ionel Cojocaru. Paşaportul actual costă, la emitere, 96 de lei. Noile paşapoarte vor costa 270 de lei, o valoare de aproape trei ori mai mare.

Cum scapi de paşaportul biometric
Potrivit oficialilor de la Paşapoarte, cetăţenii îşi pot face act de călătorie în străinătate nou, în actuala formă, chiar dacă documentul pe care îl deţin este încă valabil. Spre exemplu, dacă o persoană are peste 25 de ani şi mai are o valabilitate de doi ani la paşaport, poate să îl schimbe, la preţul de 96 de lei, şi în următorii zece ani nu mai are nicio grijă din acest punct de vedere. În caz contrar va aştepta încă doi ani până la expirare şi va fi nevoită să îşi facă paşaport biometric, de trei ori mai scump.
„Pentru persoanele până în 14 ani, valabilitatea este de trei ani, iar pentru persoanele între 14 şi 25 de ani, valabilitatea este de cinci ani”, a mai spus Cojocaru. ;

Cauza formării cozilor
De la începerea sezonului estival, numărul solicitărilor pentru paşaport a ajuns la aproximativ 300 pe zi. Potrivit Serviciului de Paşapoarte, numărul copiilor care au nevoie de documente de călătorie a crescut considerabil, iar acest lucru creează cozi. „Oamenii cred că este aglomeraţie fiindcă nu ne facem noi treaba. Problema este că numărul copiilor care vin la paşaport a crescut şi minorii trebuie să vină cu ambii părinţi”, a spus Ionel Cojocaru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite