EXODUL HALATELOR ALBE Barca de salvare a medicilor vine din ţările UE cu bani şi demnitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de cadre medicale din România pleacă lunar în străinătate. Primesc salarii de mii de euro pentru muncă mai puţină, dar de calitate. Au mai puţini pacienţi, au dotări, curăţeni, sunt respectaţi, iar spitalele care-i angajează investesc în ei pentru a se supraspecializa.

La Timişoara are loc în acest weekend un nou târg de cariere pentru medici. Este al şaselea din acest an. De data asta sunt alte firme care fac recrutări decât cele care au mai fost, iar partenerii acestora din Timişoara spun că mereu sunt contactaţi pentru organizarea de noi întâlniri cu medicii interesaţi să plece în alte ţări.

Unul dintre doctorii interesaţi astăzi de un job în străinătate a fost şi Călin Cătălin. S-a interesat de ofertele din Suedia şi Norvegia pentru că ştie că acolo sunt standarde ridicate de viaţă, iar medicina se practică cu profesionalism. În plus, a fost convins şi de faptul că firma angajatoare îi va asigura lui, soţiei şi celor doi copii un curs complet de limbă engleză+limba naţională a ţării alese, în valoare de 5.000 de euro. "Mi s-a promis un venit lunar de cel puţin 2.000 de euro. Se poate evident şi mai mult, însă eu nu am pretenţii mai mari, ţinând cont că în Timişoara, la actualul loc de muncă, am ocazia să câştig 2.000 de euro într-un an de muncă şi nu într-o lună. În plus, firma ne ajută şi la găsirea unei locuinţe şi mobilarea ei. Nu vreau să plec de tot, ci până îşi revin lucrurile în ţară", spune Călin Cătălin, de 35 de ani, medic ortoped.

Pierdem specialişti de top
Un medic român stabilit în Franța vorbește despre diferențele mari dintre sistemul de sănătate de acolo şi sistemul bolnav din România. Condițiile în care muncea în România îi dau și acum fiori medicului orădean, care aici a lucrat la una dintre cele mai prost susținute financiar secții, într-un spital în care tavanul cădea în capul pacienților, iar la fiecare ploaie apa ajungea până pe holuri și în saloanele cu bolnavii de cancer. Mai mult, spitalul nu avea loc suficient pentru toți pacienții, iar cei care veneau pentru chimioterapie erau înghesuiți pe tărgi. Iar lipsa medicamentelor era la ordinea zilei.  Cunoscută pentru munca pe care o depunea în România, medicul orădean a primit o ofertă de la o firmă din Paris, la recomandarea unei românce. "Am fost contactată de o firmă din Franța.  Reprezenta lor din București mă știa de la studiile clinice făcute la Oradea", povestește medicul Lucia Milian. A primit inițial un contract pe opt luni, la un spital de stat din Albi, Franța, care între timp a fost prelungit pe o perioadă nedeterminată, în funcție de cât dorește ea să rămână acolo.

image

Fostul șef al secției de Oncologie din Oradea mărturisește că cel mai important lucru în munca ei este pacientul. "Foarte important este ca pacientul să fie cât mai bine tratat", explică medicul. Ca dovadă că bolnavul este cel mai important, spitalul la care lucrează Lucia Milian realizează periodic sondaje în rândul pacienților, pentru a vedea dacă sunt mulțumiți de serviciile medicale. "Totul se desfășoară civilizat. Pacienții sunt civilizați. Totul se face după o programare strică. Eu, ca medic, nu am voie să consult mai mult de un pacient pe oră. Asistentele pot să se ocupe într-o zi de cel mult patru pacienți care fac chimioterapie", spune medicul orădean.

Investiţie continuă în medici

Sistemul medical de acolo nu se gândește doar la pacienți. Medicii sunt la fel de importanți, însă trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor, să se perfecționeze, să dovedească interes față de meseria lui, față de pacient și față de locul de muncă. "Medicul cu pregătire este foarte apreciat. Cei de aici au pretenția să fii tot timpul la curent cu noutățile, să te specializezi în permanență. Și eu fac în continuare supraspecializare și sunt susținută de spital", mărturisește oncologul. "Aici medicul este văzut ca un Dumnezeu care protejează sănătatea pacienților", subliniază Lucia Milian.

Ajutor pentru familie

Sute de cadre medicale din Banat pleacă peste hotare în fiecare lună. Salariul înzecit şi nivelul de trai atrag doctorii timişeni în străinătate. Elena Filip este unul din medicii care abia aşteaptă să părăsească ţara. Elena are 32 de ani şi este nerăbdătoare să ia viaţa de la capăt. În numai câteva săptămâni, ea se va muta la Wesel, un orăşel de 60.000 de locuitori din Germania. În România, Elena a muncit timp de trei ani ca şi medic rezident, pentru 200 de lei pe lună. Peste hotare, femeia spune că va ocupa aceeaşi funcţie pentru 3.000 de euro pe lună. Tânăra a vizitat deja clinica şi spune că a fost încântată atât de condiţii, cât şi de colegi.

image

De ce s-ar întoarce

„Voi lucra la o clinică ce se autofinanţează. Am să încep ca şi medic rezident neurolog. După cinci ani, am şansa să mă mut la psihiatrie. Atunci, voi încheia un contract cu un alt spital. Afară, totul este stabilit cu ani înainte. Îţi dă un sentiment de certitudine", a povestit Elena. Femeia are doi copii, pe care îi va lua cu ea, împreună cu soţul ei. Pentru că îşi întreţine familia, statul german o subvenţionează cu 500 de euro. „Aici, în acelaşi context, statul îmi dădea 20 de lei. Soţul meu va sta acasă un an, până se acomodează fetiţele mele cu grădiniţa şi şcoala. După aceea, îşi va căuta şi el de lucru. Ne întoarcem numai dacă se schimbă lucrurile în ţară", a mărturisit femeia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite