EXCLUSIV Una dintre cele mai mari fabrici din Banat e acuzată că a făcut avere după ce s-a transformat în benzinărie ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica a apelat la instanţă pentru recuperarea prejudiciului
Fabrica a apelat la instanţă pentru recuperarea prejudiciului

Fabrica Eybl din Deta a ajuns să se lupte în instanţă pentru o parte din profit. Multinaţionala germană a fost amendată financiar drastic de Autoritatea Naţională a Vămilor pentru o serie de nereguli grave.

Una dintre cele mai mari anchete ale Autorităţii Naţionale a Vămilor din partea de vest a ţării a ajuns să fie disputată în instanţă. Eybl Automotive, una dintre cele mai mari şi prestigioase multinaţionale din Banat, cu sediul în oraşul Deta, care are anual o cifră de afaceri de 50 de milioane de lei în anul fiscal 2009 şi aproape 1.700 de angajaţi, a fost demascată de inspectorii statului.

Timp de doi ani, mai mulţi agenţi au verificat toate actele fabricii Eybl Automotive România, iar concluziile au arătat că respectata firmă a încercat şi a reuşit parţial să înşele statul român. Concluzia: fabrica a rămas fără o parte din profit, iar acum se luptă în instanţă, la Judecătoria Timişoara, să recupereze prejudiciul. Controlul a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timiş la începutul anului 2008, dar verificările au vizat mai multe interprinderi de top.

Conform actelor depuse în instanţă de Autoritatea Naţională a Vămilor, inspectorii au verificat „respectarea condiţiilor legale de achiziţii şi plată a accizelor". Din cauza cantităţii mari de acte, controlul a fost suspendat după cinci luni de verificări, dar inspectorii au revenit un an mai târziu, în anul 2009.

Fără justificări

Conform unor surse din rândul inspectorilor, Eybl Automotive este una dintre firmele care a importat cele mai mari cantităţi de benzină de peste graniţe. Marea problemă găsită este că firma a adus 31.920 de litri de combustibil în perioada controlului, dar nu a plătit niciun fel de accize. Reprezentanţii companiei au invocat că au nevoie de benzină pentru a produce o serie de articole confecţionate din textile, respectiv pentru curăţarea liniilor de producţie. Inspectorii susţin contrariul: fabrica s-a transformat într-o benzinărie ilegală. „Benzina a fost cumpărată în cantităţi mari fără vreo justificare clară. S-au găsit indicii temeinice că benzina s-a vândut mai departe, iar statul a fost păgubit. Legislaţia prevede clar că trebuiau plătite accize, dar compania a încercat să ascundă activitatea", se arată în documentele depuse de Autoritatea Naţională a Vămilor la dosarul deschis la Tribunalul Timiş.

Află cum se apără conducerea fabricii  în noul număr al săptămânalului ADS Timişoara!

image

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": CAMPANIE Să facem ceva petru bolnavii aruncaţi în stradă de la clinica de psihiatrie din Timişoara!

   

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite