EXCLUSIV Scandal la CFR: şefii au pus impozit pe călătoriile gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremurile în care angajaţii de la Căile Ferate aveau o grămadă de privilegii, sporuri şi alte drepturi au apus. Rând pe rând angajaţii CFR şi-au pierdut avantajele, iar ultima lovitură este impozitul pe permisele de călătorie. Un angajat a vorbit pentru „Adevărul de Seară” despre acest subiect. Omul nu reclamă atât impozitarea, cât modul în care se face ea. 

Ani de-a rândul angajaţii de la CFR şi familiile lor au primit permise de călătorie gratuită cu trenul. În baza tichetelor beneficiarii aveau dreptul la un număr de călători pe orice rută din ţară. Şi în acest an permisele s-au emis către angajaţi, iar după ce le-au primit oamenii au fost anunţaţi că trebuie să plătească un impozit de 80 de lei pe fiecare permis de călătorie. „Tot s-a auzit că o să se impoziteze, dar nu s-a întâmplat nimic. Anul ăsta, prin luna februarie s-au dat, iar săptămâna trecută a venit o hotărâre prin care cei care au permise CFR trebuie să plătească un impozit de 80 de lei”, a mărturisit Cornel Avram, unul din angajaţii depoului de locomotive din Timişoara.

Angajatul CFR susţine că problema cea mai mare nu este impozitarea tichetelor de călătorie, ci modul în care se face acest lucru. „Mi se pare normal să plăteşti impozit pentru cât circuli. Eu dacă nu circul pentru ce să plătesc?  Spre exemplu este biletul Bucureşti-Timişoara, 100 de lei. Să îţi ceară impozit 16 lei, da plătesc. Dar nu să plătesc 80 de lei, ori că circul, ori că nu circul, ori că mă duc la Lugoj, ori că mă duc la Constanţa. Nu e normal”, a mai spus Cornel Avram. 

Culmea crizei la CFR

Bărbatul susţine că un alt abuz se comite în cazul celor care renunţă la permise. „Sunt oameni care au spus că mai bine renunţă la permise decât să plătească 80 de lei. Pentru a putea renunţa trebuie însă plătit o sumă de 7 lei pentru tipărit şi nici nu ţi le lasă”, a spus Cornel Avram. Acesta a reclamat şi condiţiile precare de muncă, dar şi salariile mici, ajungând să fie plătit cu 1.200 de lei pentru munca pe care o face, fiind cel care verifică piesa cu care se alimentează şi se frânează o locomotivă. Avram susţine că privilegiile angajaţilor CFR s-au pierdut încetul cu încetul „datorită” lui Băsescu. „El a fost demis când a fost Ministrul Transporturilor. Sindicatele au făcut grevă şi l-au readus înapoi. Drept recompensă, Băsescu a împărţit CFR –ul în şapte societăţi. Destramă şi condu. Sindicatele au devenit slabe şi de atunci au început să dispară şi privilegiile”, a mai spus Cornel Avram. 

Decizie luată la centru

Purtătorul de cuvânt al CFR Timișoara, Romulus Bratu susține că la nivelul regionalei s-au emis aproximativ 2.400 de permise de călătorie ce vor fi impozitate. Din cei peste 2.400 de beneficiari, mai bine de 600 au renunțat la permisele de călătorie. Romulus Bratu a spus că decizia a fost luată la nivel central. „Permisele de călătorie acordate în baza legii 210/2005 urmează a fi impozitate din dispoziția directorului general al Societății Naționate de Transport de Călători”, a spus Bratu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite