EXCLUSIV SRI a ascultat telefonul procurorului general din Banat, Vasile Bâc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi a fost trimis în judecată zilele trecute de DNA, fiind acuzat de mai multe infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj şi fals în declaraţii. Stenogramele de la dosar arată că procurorul general de la Galaţi a avut discuţii cu omologul său de la Timişoara, Vasile Bâc, căruia i-a cerut să verifice un dosar în care era cercetat finul lui Gâlcă.

UPDATE: Finul procurorului care l-a sunat pe Bâc, reclamat de fraţii Cristescu

Citeşte şi:
Procurorii de lux din Banat, plătiţi cu mii de euro, şi-au secretizat lenea
Şeful procurorilor din Timiş a muncit cât 12 procurori de lux plătiţi cu 1.200.000 de lei

Dosarul în care a fost cercetat finul procurorului general de la Galaţi, Stăncic, pentru care a telefonat naşul Dinu Gâlcă la Vasile Bâc, a fost deschis după o plângere penală făcută de Optica, firmă din grupul Bega, condus de fraţii Cristescu. Emil Cristescu a spus că ştie despre ce este vorba, dar poate da mai multe detalii în cursul zilei de astăzi. Potrivit datelor de la dosar, cei care au depus plângerea împotriva lui Stăncic nu au mai contestat în instanţă decizia procurorilor de neîncepere a urmării penale.

Din convorbirile înregistrate de SRI a reieşit că Gâlcă a intervenit la mai mulţi procurori şi judecători pentru rezolvarea unor interese personale sau ale unor prieteni. Într-unul din cazuri, a intervenit pentru finul său, Cristian Cătălin Stăncic, cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Pentru a-l ajuta pe Stăncic, el l-a sunat, la 1 aprilie 2009, ora 14.05, pe colegul său Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

„Auzi, Vasile! Te rog frumos, am pe finul meu, dar nu ţi-am zis niciodată. Are acolo un dosar, dar... se pare că fac un pic de abuz ăştia de la Poliţie! L-au chemat pentru 1 aprilie, dar dosarul e din 2006. S-au dat soluţii, cred că şi răs-soluţii! Îs cu nişte oameni influenţi acolo, adversari pe nişte terenuri. În sfârşit! O să afli dacă te uiţi! Acum... a rămas iar... Deci, dosarul 308/P/2007”, arată înregistrarea din dosar.

„Mă uit să văd”

Stenogramele mai arată că Vasile Bâc i-a răspuns amical lui Gâlcă: „Mă uit să văd şi după aceea îţi spun eu care e treaba”. DNA susţine însă că intervenţia lui Gâlcă ar fi avut efect, deoarece prin Rezoluţia 308/P/2007 din 6 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, dosarul a fost închis şi finul a primit neînceperea urmării penale.

„Nu am verificat nimic”

Întrebat de reporterii „Adevărul” despre această situaţie, Vasile Bâc a confirmat că înregistrările sunt reale. Procurorul general susţine însă că nu a intervenit în niciun fel în dosar. „Indiferent cine mă sună sau vine în audienţă să reclame o ilegalitate sau un abuz, verific în limita competenţelor. Referitor la situaţia de faţă, m-a sunat omologul meu de la Galaţi şi se plângea că dosarul este blocat de multă verme din cauza unor influenţe locale. Nu am mai verificat şi norocul meu a fost că nu m-am interesat. Au fost verificări inclusiv de la CSM şi au constatat că nu am intervenit. Ca dovadă că discuţia a fost în aprilie 2009 şi soluţia s-a dat în ianuarie 2010”, a spus Vasile Bâc pentru „Adevărul”. Întrebat ce părere are de ascultarea telefonului, Vasile Bâc a spus că „atâta timp cât îţi faci treaba nu are de ce să-ţi fie teamă”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite