EXCLUSIV Patronul de la „Aurora” vorbeşte despre scandalul cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Complexului Aurora, Gavrilă Câmpean, şi asistenta acestuia, Maria Frenţ, au vorbit pentru „Adevărul de Seară” despre scandalul iscat de raportul Curţii de Conturi care arată că primăria i-a taxat mai puţin decât ar fi trebuit. Cei doi spun că dincolo de a le face favoruri, primăria chiar le pune piedici.

Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Timişoara a închiriat Complexului Aurora teren construit la preţ de teren viran. Mai exact, din cele şase hectare de teren închiriate complexului, 6.500 de metri pătraţi erau construiţi la momentul închirierii, 23.000 de metri pătraţi erau luciu de apă, iar restul era teren viran. Primăria încasa o chirie de 10 lei/mp acoperit de construcţii, 1,5 lei pentru un metru pătrat de teren neconstruit, iar chiria pentru lac era nesemnificativă. Reprezentanţii primăriei spun că, ulterior au apărut construcţii, ajungându-se la o suprafaţă construită de 33.000 de metri pătraţi. Cu toate acestea, Aurora, plătea doar pentru 6.500 de metri pătraţi.



„Am băgat milioane de metri cubi de pământ”


Gavrilă Câmpean spune că, din punctul său de vedere, situaţia stă cu totul altfel decât a văzut-o Curtea de Conturi. Potrivit lui Câmpean, acesta a concesionat în 1991 o groapă de gunoi din care cea mai mare parte era acoperită de apă. A început să acopere gropile şi a făcut un proiect de amenajare a zonei, în baza căruia a şi obţinut o autorizaţie de construcţie. Între timp, nu s-a înţeles cu primăria la tarife şi s-a ajuns la un proces, care s-a terminat în 2006 la Curtea Supremă. „În tot acest timp eu nu am putut construi şi lucrările au rămas neterminate. Ne rugăm de doi ani să ne autorizeze pentru a le finaliza”, a mai spus Gavrilă Câmpeanu.

„Aleea nu e construcţie”




Chiar dacă nu au fost terminate construcţiile, Curtea de Conturi a considerat că fundaţiile şi aleile care sunt plătite la preţ de teren viran, trebuie taxate ca şi construcţii. „Se plăteşte aleea ca şi teren, dar nu ca şi construcţie pentru că nu este lege în acest sens. Nu pot să facă lege specială numai pentru Aurora”, a spus Maria Frenţ, asistent manager. „Tot de la ei de la primărie a venit că orice clădire trebuie să aibă cel puţin trei pereţi şi acoperiş. Restul nu este considerat construcţie”, a spus şi Câmpean. Acesta a mai spus că în afară de blocarea investiţiilor, refuzul primăriei să emită autorizaţie de construcţie îi ameninţă şi un proiect european pe acvacultură obţinut pentru Complexul Aurora.

Construcţii ilegale



Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin însă că reprezentanţii SC Aurora SRL au ridicat mai multe construcţii ielagale. „În urma controlului efectuat pe teren de către inspectorii Direcţiei de Urbanism în data de 02.02.2010, s-a constatat existenţa, pe lângă clădirile vechi a următoarelor construcţii: clădire în regim P+2E, în curs de execuţie, fundaţii pentru construcţii duplex, debarcader. Din evidenţele Direcţiei de Urbanism (Program Lotus) rezultă că pentru aceste lucrări nu există autorizaţii de construire”, arată o notă informativă a inspectorilor de la Urbanism. „Nu am construit nimic fără autorizaţie”, insistă Câmpean, care spune că pleacă oricând de acolo dacă primăria îi dă 114 miliarde de lei vechi, cât a investit până acum.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite