EXCLUSIV Fostul sediu al Securităţii a ajuns palatul ţigănesc „Castelul Puiu Napoleon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clanul ţigănesc au luat de pe clădire placa comemorativă dedicată victimelor securiştilor şi nu vor ca copii lor să afle de ororile care au avut loc în palat.

 Puiu Stancu, de 42 de ani, un rom care se ocupă cu afaceri cu maşini în Germania, a reuşit să pună mâna pe clădirea numărul 1 a fostei Securităţi, aflată pe bulevardul C.D.Loga. Acolo au fost birourile şefilor Securităţii comuniste, în perioada 1948-1970, iar la subsol au fost torturaţi mii de bănăţeni care s-au opus regimului comunist. Clanul Stancu renovează palatul şi a scris pe el, cu litere de aramă, „Castelul Puiu Napoleon”. Puiu Stancu este stăpânul palatului, iar Napoleon este fiul lui, de doar zece ani. Clanul a pus mâna pe palat în 2001, când Primăria Timişoara a retrocedat sediul unui medic.

Palat în casa torturii

Primăria a promis că nu abandoneză clădirea şi o să o rescumpere de la fostul proprietar. Însă romii au dat mai mult pe palat. Cum a pus mâna pe clădire, clanul ţigănesc Stancu a dat jos de pe el placheta montată în 1995 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Timiş. „Placa era pusă în memoria miilor de bănăţeni torturaţi în beciurile clădirii. E o bătaie de joc la adresa tututor celor care au luptat pentru a fi oameni liberi”, a spus Ileana Silvianu, care a ajuns la doar 15 ani în beciul clădirii fostei Securităţi transformată în palat ţigănesc.

 „Nu vrem să afle copii de Securitate”

 Între timp, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici a montat un alt monument în faţa palatului ţigănesc, care să păstreze vie memoria eroilor anticomunişti. Romii spun că intră în pământ de ruşine din cauza că s-a montat monumentul în faţa „Castelului Puiu Napoleon”. „Nu vrem să afle copiii de ce s-a întâmplat aici. Ne e ruşine nu e bine pentru ei. Suntem supăraţi rău. Noi facem acum un palat cum n-a fost altul în Timişoara”, a spus Elena Stancu.
Ileana Silvianu, care scrie acum a zecea carte despre anticomuniştii torturaţi în beciurile Securităţii, este cel mai tânăr bănăţean torturat în sediu Securităţii cumpărat de ţigani. „La 15 ani am făcut cinci luni de puşcărie pentru că am vorbit cu colegii de liceu despre omul liber. Dacă ar vedea toţi cei torturaţi la Securitate că sediul a ajuns pe mâna ţiganilor, ar muri a doua oară”, a spus Ileana Silvianu.  

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite